UPPTÄCK ÅLAND I VINTER

Fira ett aktivt sportlov eller njut av en avkopplande helg på Åland tillsammans med familj eller vänner. Den åländska vintern är okänd för de flesta men det finns många anledningar att upptäcka Åland även under lågsäsongen. Här väntar härliga naturupplevelser och sköna aktiviteter både inomhus och utomhus och du får tid för familjen – och för dig själv – i en lugn och avkopplande miljö.

Mariehamn är till ytan en liten stad med korta avstånd, men dess utbud av butiker, restauranger och kaféer är desto bredare. Du kan köpa lokala produkter, njuta av god, lokalproducerad mat och fika i lugn och ro med hembakade delikatesser. Utanför staden väntar vacker natur med gott om utrymme, omväxlande vandringsstigar och intressanta sevärdheter.

VÅRA BÄSTA TIPS

VANDRA I VACKER NATUR

Ta på vattentåliga kläder och skor, packa med sittunderlag och värmande dryck och ge dig ut på upptäcktsfärd i vacker skärgårdsnatur. Stanna på picknick vid ett utsiktstorn eller på en strandklippa, njut av lugnet och koppla av. Det finns totalt över 30 vandringsstigar och 11 discgolfbanor på Åland med varierande längd och natur.

BESÖK BADHUS, BIO ELLER BOWLA

Vintern är även högsäsong för inomhusaktiviteter såsom bowling, bad och att gå på bio. Ägna dig åt vattenlek på Mariebad och lär dig om Ålands spännande historia på Mariehamns museer. Avstånden är korta och det är enkelt att kombinera flera aktiviteter under en dag.

NJUT AV GEMENSAM TID

På Åland kan du välja att bara vara, komma ner i tempo och samla energi inför våren. Det finns gott om utrymme och livet är lugnare. Fokusera på varandra, njut av ledig tid tillsammans och samla gemensamma minnen som är sköna att gå tillbaka till.

BESÖK DET SPÄNNANDE SJÖFARTSMUSEET

I Ålands sjöfartsmuseum finns något för alla – stora som små, sjöbjörnar som landkrabbor. Se utställningar i världsklass och sällsynta föremål, t.ex. en äkta sjörövarflagga!

På Ålands Sjöfartsmuseum får du uppleva en spännande historisk resa och förflytta dig till andra tider och andra rum. Det är sjöfolkets egna berättelser som står i centrum, rikt illustrerade med spännande föremål, vackra interiörer och interaktiva stationer. Missa inte museets lekrum Ruby och Havet, en fantasifull upplevelse med havet i fokus. Där kan man bekanta sig med bl.a. vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor och annat spännande under vattenytan, men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba.

Ålands sjöfartsmuseum

SPORT OCH SPEL FÖR DEN AKTIVA FAMILJEN

Skrinna, bowla, gymma och spela! I ishallen Islandia kan du skrinna oavsett väder och ett stenkast bort ligger bowlinghall och idrottsgård med något för alla i den aktiva familjen.

Islandia ligger på promenadavstånd från hotellen i centrum. Där kan man åka skridskor under särskilda friåkningstider. I bowlinghallen i anslutning till Mariehamns idrottsgård ordnas discobowling med partystämning varje lördag. På idrottsgården finns ett gym, en judohall samt en idrottshall för innebandy, handboll, volleyboll, basket, badminton och bordtennis. I närheten av idrottsgården finns dessutom en belyst motionsslinga. 

Mariehamns idrottsgård

Islandia

HISTORIA OCH KONST UNDER SAMMA TAK

När befolkades Åland? Hur ser den åländska konsten ut? Lär dig om Ålands historia på Ålands kulturhistoriska museum och bekanta dig med den åländska konsten på Ålands konstmuseum.

Lär dig om Ålands historia från tiden när de första säljägarna anlände till de obebodda öarna till nutidens moderna och globala samhälle. Intressanta basutställningar för dig på en tidsresa genom Ålands historia och under samma besök kan du bekanta dig med åländsk konst. I utställningen finns både tavlor, fotografier, skulpturer, installationer och därtill specialutställningar som byts ut med jämna mellanrum. I museets barnhörna finns kreativa aktiviteter för barn – man kan t.ex. bygga en fyr eller lösa roliga rebusar.

Ålands kulturhistoriska museum

Ålands konstmuseum

PLASKA OCH BADA PÅ ÄVENTYRSBAD

Badhuset Mariebad ligger vackert vid vattnet på bara några minuters promenadavstånd från Mariehamns centrum och hotell. Här kan du tillbringa en skön dag fylld med plask och vattenlek i varmt sommarklimat året om.

På Mariebad finns bl.a. en 25-meters motionsbassäng, bastu, ångbastu och bubbelpool. Det som brukar locka barnen mest är äventyrsbadet med en 65 meter lång vattenrutschbana, en grotta med vattenfall, en härligt bubblande barnbassäng och en uppvärmd utomhuspool. Relaxavdelningen på övre våningen erbjuder spa-behandlingar med allt från massage till skönhetsbehandlingar för förhandsbokade gäster. I badhusets café kan du avnjuta thai-mat och husmanskost, smörgåsar, bakverk, glass och läsk både under och efter badet.

Mariebad

LASERSPEL FÖR BARN OCH VUXNA

Speläventyret Spark Laser Arena i Eckerö är en fartfylld och spännande aktivitet för alla spelsugna från 7 år och uppåt. Spela Laser Tag antingen i lag eller alla mot alla!

Har du spelat paintball någon gång? Laser Tag liknar paintball men istället för färgkulor blir man träffad av ljus. På Spark Laser Arena kan man välja bland 20 olika spelalternativ och totalt kan 10 deltagare spela samtidigt. En spelomgång tar ca 18 minuter men man kan spela flera spel efter varandra. Spark Laser Arena håller öppet för förhandsbokade grupper så kom ihåg att boka ditt speläventyr i förväg.

Spark Laser Arena

PROVA PÅ CURLING I ECKERÖ

Sätt på curlingskor och hjälm och lär dig lägga sten och sopa på Ålands enda curlingbana i Eckerö. Utmana dig sedan i en match tillsammans med familjen eller vännerna. Vem kommer närmast boet?

Har du spelat curling någon gång? I curling krävs både balans, taktik och precision, men också bra laganda och god sportsmannaanda. Nu har du chansen att testa denna spännande OS-gren genom att boka tid på Ålandhotels curlingcenter minst en dag i förväg. Du kan även boka färdiga företagspaket där spel, mat, boende och resa ingår.

Ålandhotels curlingcenter

BO BEKVÄMT PÅ HOTELL I MARIEHAMN

Vintersemester på Åland

Skäm bort dig på Park Alandia hotell i Mariehamns centrum. Park Alandia är ett fyrstjärnigt hotell som har mycket att erbjuda. Här kan du njuta av ett dopp i vår simbassäng, smaka på en delikat middag i vår hemtrevliga restaurang och avsmaka goda drinkar i baren. Allt är nära, kultur, shopping och restauranger.

Läs mer

Härlig semester för hela familjen

Ställ in siktet på familjesemester. Hotell Pommern erbjuder boende med hög standard för hela familjen. Hotellet har restaurangen Kvarter 5 med hög kvalité på både mat och service. Vinterns familjepaket innehåller boende i ett fyra personers familjerum och inträde till Ålands Sjöfartsmuseum och Mariebad.

Läs mer

Bo bekvämt med havet som granne

I det fyrstjärniga hotell Arkipelag bor ni i hjärtat av Mariehamn med havet som granne. Paketet innehåller boende i dubbelrum med balkong och Ålands frukost.

Läs mer

Önskar du att bo närmare naturen?

Bekanta dig då med vårt stugutbud.

Läs mer

FLER TIPS

I vår evenemangskalender kan du läsa om aktiviteter, evenemang, utställningar och aktuella filmer på bio under vintermånaderna.

Vill du få fler tips om aktuella evenemang på Åland under året? Vi skickar gärna hälsningar från Åland till dej i form av nyhetsbrev.

Bekanta dig med aktuell info om coronaläget på Åland innan din resa. Skulle du bli sjuk inför resan hoppas vi att du stannar hemma och att vi får ses en annan gång! Tack för att du värnar om allas vår hälsa då du besöker våra öar.

Går det inte att resa just nu? Du kan när som helst hämta inspiration på våra konton på Instagram och Facebook och drömma om en resa längre fram.