UPPLEV THE TALL SHIPS RACES I SJÖFARTSSTADEN MARIEHAMN

Boka in 22-25 juli för ett äventyr i sjöfartens tecken på Åland! Då kommer fartygen i den internationella havskappseglingen The Tall Ships Races till Mariehamn. 

Fartygen kan besökas och det ordnas program av olika slag runt om i staden. Det kommer att finnas massor av liv och rörelse i Mariehamn under de fyra julidagarna, men även gott om utrymme och frisk havsluft, tack vare att evenemaget mestadels sker utomhus. 

Upplev pulsen i sjöfartsstaden Mariehamn, ät gott, njut av sång- och musikuppträdanden, delta i spännande aktiviteter och lär dig mer om segelfartyg och sjöfart. Det kommer att märkas i hela Mariehamn att The Tall Ships Races är här!

DEN PERFEKTA VÄRDSTADEN

Mariehamn är en sjöfartsstad av rang och en perfekt värdstad för deltagarna i The Tall Ships Races. Tävlingen brukar locka ett hundratal segelfartyg och -skutor och under uppehållet i Mariehamn ligger de förtöjda längs kajen i västra hamnen. 

Fartygen och skutorna är öppna för besökare och det är bäddat för en skön maritim stämning. Besättningsmän från många olika länder – de flesta ungdomar eller så kallade trainees – bidrar till en internationell atmosfär.

MARITIMA MARIEHAMN

The Tall Ships Races passar som hand i handske i Mariehamn. Många redare med stora flottor av seglande handelsfartyg har nämligen bott i staden och i slutet av 1800-talet och flera decennier in på 1900-talet var segelfartyg på rad en vanlig syn i Mariehamns hamn. Sjöfarten lade grunden för Ålands välstånd – fartygen seglade hem stora rikedomar och många ålänningar fick jobb till sjöss.

Ännu idag kan man se sjöfartens betydelse för Mariehamn och hela Åland på många sätt. Flera rederier har fortfarande Mariehamn som sitt bas, stora kryssningsfartyg anlöper Mariehamn flera gånger varje dygn och det ordnas utbildning på högskolenivå i olika sjöfartsyrken. I Sjökvarteret alldeles intill Mariehamns centrum kan man se nya skutor byggas med gedigen kunskap enligt gammal tradition.

Läs mer

POMMERN – MARIEHAMNS STOLTHET

Handelssjöfarten med stora segelfartyg dominerades av den framgångsrike åländske redaren Gustaf Erikson från 1920-talet fram till andra världskriget. Hans fartyg seglade jorden runt, ofta med spannmål i lasten från Australien till England. I Eriksons flotta ingick bland annat barken Pommern som är det enda stora segelfartyg i världen som bevarats så gott som oförändrad och som idag är ett museifartyg i Mariehamns västra hamn.

I sommar får Pommern äntligen sällskap av fartyg i sin storleksklass, vilket kommer att vara en imponerande syn, inte enbart för alla fartygsentusiaster! Gå ombord på Pommern under ditt besök i Mariehamn och passa på att se också Ålands Sjöfartsmuseums förnäma samlingar från olika epoker.

Läs mer

PROGRAM

22 JULI

Fartygen anländer till västra hamnen i Mariehamn under hela dagen. Detta är målgången i sträckan Tallinn-Mariehamn.

23 JULI

Crew Parade med start kl 16 från västra hamnen. Alla trainees från fartygen deltar i en stor parad genom Mariehamn och visar upp den fartygskultur de har på sina fartyg. Kvällen fortsätter på Torget med Crew Party som är öppet för alla, start kl 21.

24 JULI

Open Ships hela dagen – besök alla fartygen som ligger i västra hamnen. Den nybyggda segeljakten Alanta sjösätts i Sjökvarteret på östra stranden i Mariehamn, kl 15.

25 JULI

Parade of Sails – parad av fartyg mot startlinjen. Mindre fartyg på morgonen och de stora på eftermiddagen. På kvällen start på tävlingssträckan till Szczecin i Polen.Tack för att du värnar om allas vår hälsa då du besöker våra öar – vi gör vårt yttersta för ett lyckat och tryggt evenemang. Välkommen att uppleva Åland och The Tall Ships Races!

BOKA ÅLAND REDAN NU

BO PÅ HOTELL

Mariehamn erbjuder många bekväma hotell mitt i staden och i händelsernas centrum.

Boka

BO I STUGA

Vill du bo mer avskilt utanför staden? Då finns det en hel del mysiga stugor att välja emellan.

Boka

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

10 HÅLLBARA AKTIVITETER

Läs mer

14 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer