Tack för ditt bidrag! Du är nu med i utlottningen av en Ålandsupplevelse värd 1.000€.
Vinnaren dras ca. 2 veckor efter avslutad tävling 30 juni.

Ditt resultat:

Semester för dig är – när hela familjen är nöjd!

Badbild

Du semestrar helst med hela familjen och vill att ni ska uppleva saker tillsammans och skapa gemensamma minnen.

Ibland kan det vara svårt att tillfredsställa allas önskemål, speciellt om ni är många i familjen, barnen är i olika åldrar eller har olika intressen. Åland är då den perfekta destinationen för dig eftersom det finns alltid något nytt att göra och ofta flera aktiviteter nära varandra.

Vill de större barnen fiska från en båt, kan de yngre barnen leka vid vattenbrynet. Vill de yngre barnen roa sig på äventyrspark, kan de äldre utmana lyckan på närliggande golfbana.

Njut av strandlivet

Badbild

Vad är bättre under varma sommardagar än att bada i havet och bygga sandslott eller slappa på stranden?

Degersands badstrand bjuder på vit sand och böljande blått långgrunt hav. Stranden blev även år 2014 utsedd till näst bästa oupptäckta stranden i Europa, bara en sådan sak!

Lilla Holmen är en egen liten ö, bara en kort bro från Mariehamns östra strand. Förutom att njuta på stranden och plaska runt i havet finns det en massa olika saker att hitta på, både för små som stora barn.

Fyll dagen med roliga aktiviteter

Badbild

Käringsund Resort & Conference i Eckerö kan du hyra trampbåtar eller kajaker, spela padel, minigolf eller frisbeegolf och spana på överraskningar längs en naturstig.

Familjeparken Smart Park erbjuder en mängd olika aktiviteter för både stora och små. 

Mariehamn lockar med intressanta museibesök som passar hela familjen.

I Kastelholms medeltida slott och på Bomarsunds fästningsruiner börjar fantasin garanterat flöda hos den lille riddaren eller prinsessan. 

Träffa djur på en safaritur!

Badbild

På en guidad rundtur i safarivagnen på Viltsafari i Eckerö får du se strutsar, lamor, kronhjortar, dovhjortar och vildsvin. Under turen gör man uppehåll för att locka fram djuren, så du får möjlighet att se dem på nära håll. Du får också se en fågelsjö med vilda fåglar.

Plaska på badhuset Mariebad

Badbild

Mariebad vid Mariehamns östra strand har ett äventyrsbad med en fartfylld vattenrutschbana, bubblande barnbassäng, liten babybassäng samt en utomhuspool, en motionsbassäng och en terapibassäng. Här kan hela familjen koppla av i skön värme, speciellt om vädret inte skulle locka till stranden men badsuget inte vill ge med sig.

Njut av sommarkvällar och solnedgångar

Badbild

Även barnen gillar de ljusa och varma sommarkvällarna. Grilla och ät gott sent på kvällen och umgås alla tillsammans. Och när barnen äntligen stupat i säng efter en fullspäckad dag med aktiviteter, lek och plask, får ni tid för er själva. Öppna en kall dryck, t.ex. en flaska Stallhagen, och sätt er på den solvarma granitklippan och bara njut av sommaren och den bästa semestern någonsin!

Våra bästa tips på boenden när du reser med familjen:

 • Hotell Park Alandia
 • Käringsund Resort & Conference
 • Skärgårdshotell Gullvivan
 • En valfri stugby  

 

Upplev flera sidor av Åland. Läs fler tips här.

När semester för dig även är:

Ditt resultat:

Semester för dig är – när du upplever något nytt!

Badbild
För dig är semestern som bäst när du får vara i rörelse, se nya platser och uppleva nya smaker. Åland är en riktig skattkammarö för dig som är intresserad av matens ursprung, längtar efter genuina upplevelser och ständigt vill lära dig nytt. Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta skärgårdsidyll har du kommit rätt.

Åk runt Åland och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till ett härligt gårdscafé eller ett litet bageri, en hantverksbod eller en gårdsloppis. 

Vi har sammanställt en lista med besöksmål du inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!

 

Upplev sjöfartsstaden Mariehamn

Badbild
Den lilla staden med nästan 12 000 invånare känns större än vad den är, vilket inte är så konstigt. Mariehamn fungerar ju som centralort för 30 000 ålänningar och tar emot tusentals resenärer årligen. Strosa längs Torggatan och Esplanaden, besök caféer och restauranger och känn av den maritima stämningen. I Mariehamn finns allt på gångavstånd!

 

Besök ett eller flera museer

Badbild
Åland har en massa unika och personliga museer. Ska du besöka ett museum är Museifartyget Pommern ett måste. Hon är det enda bevarade segelfartyget i sin storleksklass i hela världen och något unikt du inte kan uppleva någon annanstans! Pommerns interaktiva utställning tar dig på en resa runt jorden.

Är du sugen på mer maritim historia är det bara att fortsätta till Ålands Sjöfartsmuseum bredvid Pommern.

 

Fika på caféer och besök gårdsbutiker

Badbild
Fikakulturen är stark på Åland och vad skulle passa bättre än en paus med kaffe och goda bakverk av lokala råvaror under upptäcktsresandet runt Åland? Mysiga caféer i Mariehamn är bl.a. Café Viktor, Bagarstugan, Svarta Katten och Iwa.

På landsbygden kan du passa på stanna vid Stickstugan, Brobacka gästhem eller Mattas gårdsmejeri, som tillverkar glass av mjölk från gårdens egna kor.

 

Fira Ålands 100-årsjubileum

Badbild
Juni 2021 och ett helt år framåt kommer att vara särskilt speciella på Åland, eftersom man då firar den 100-åriga självstyrelsen. Jubileumsåret startas 9.6 och du kan ta del av ett programutbud som är skräddarsydd för att fira Åland på bästa sätt.

Se t.ex. den svenska akvarellkonstnären Lars Lerins utställning på Ålands konstmuseum 3.6–5.9 eller njut av en härlig sensommarkväll i Mariehamn på kulturnatten i mitten av augusti.  

 

Åk på båtutflykt

Badbild
Havet är alltid nära var du än rör dig på Åland, och för att få ut det mesta av ditt besök behöver du uppleva Åland från havet. Gör en dagsutflykt till Kobba Klintar, Rödhamn eller fyrarna Sälskär, Märket eller Lågskär.

Om du inte reser med egen båt finns det taxibåtar som Shipland, Fiskelyckan och Sefyr som ordnar dagsutflykter eller gör en skräddarsydd upplevelse till havs enligt dina önskemål.  

 

Våra bästa tips på boenden när du vill upptäcka det genuina Åland:

 • Hotell Pommern
 • Kvarnbo gästhem
 • Hotell Carlsro

 

Upplev flera sidor av Åland. Läs fler tips här.

När semester för dig även är:

Ditt resultat:

Semester för dig är – guldkant på tillvaron!

Badbild
Du åker gärna på semester i vuxet sällskap och vill unna dig unika upplevelser av hög kvalitet. Du äter gärna på lite lyxigare restauranger och uppskattar bra service. Åland är det perfekta resmålet för dig som värdesätter vackra vyer, lugn, eget utrymme och upplevelser med det lilla extra. God mat och dryck är viktigt på din drömsemester, och på Åland kan du bli bortskämd med lokala och rena skärgårdssmaker.

Läs våra bästa tips nedan som uppfyller just dina drömmar om den perfekta semestern! 

 

Upplev den unika ytterskärgården

Badbild
Kökar är en av de mest imponerade av de åländska öarna, och här kan du sätta guldkant på din semester. Åker du med egen båt kan du övernatta i den vackra gästhamnen i Karlby eller bo på hotell Brudhäll, som har en nybyggd bastu och jacuzzi där du kan koppla av med en vacker sjöutsikt. Åk till skärgården med Åland tours eller Shipland som skräddarsyr en unik utflykt till skärgården enligt dina önskemål. 

 

Njut av det högklassiga restauranglivet

Badbild
På Åland kan du få en semesterkänsla som du inte kan uppleva någon annanstans i hemlandet. Känslan under högsäsongen är som att vara utomlands trots att vi är så nära. Mariehamn har massor av fina restauranger med sköna uteserveringar där du kan avnjuta en sen middag, en god drink eller ett glas mousserande medan solen går ner i horisonten. Prova uteserveringarna på Nautical och ÅSS i Mariehamn eller Gastropub Bodegan i Eckerö. 

 

Dryckesprovning utöver det vanliga

Badbild
För den dryckesintresserade erbjuder Åland spännande nyheter. Åland Distillery invid Smakbyn tillverkar bl.a. egen gin och ordnar dryckesprovningar. På Vinsmedjan vid Kvarnbo pensionat får du lära dig om vin och champagne med sommelier Ella Grüssner-Cromwell Morgan. De lokala bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery ordnar även de intressanta dryckesprovningar.

 

Åländsk kräftskiva – enkelt men lyxigt

Badbild
Kräftsäsongen är en av sensommarens absoluta höjdpunkter. Vill du avnjuta åländska kräftor så serverar vissa restauranger dessa läckerheter vid premiären, men kom ihåg att boka bord i förväg. Annars är det kontakter som gäller om du vill smaka på åländska kräftor. Fråga gärna i din närhet så kanske du har tur – det röda guldet på Åland är eftertraktat, men chansen finns.

 

Solnedgång på en klippa

Badbild
Det här är det lyxigaste oavsett med vem, hur eller när du reser till Åland. En kväll på de ännu solvarma och lena granitklipporna är som bomull för själen. Packa med en korg med ost, kex och en flaska bubbel och njut av pastellfärgerna på himlen när solen sakta går ner i horisonten. Det finns fina platser runt om hela Åland, men västerläge med öppet hav är att rekommendera. När du hittat ditt favoritställe, kommer du att ha det sköna minnet kvar länge efteråt.

 

Våra bästa tips när du vill satsa på lite lyxigare boende:

 • Hotell Arkipelag
 • Havsvidden
 • Björnhovda Gård
 • Sviskär
 • Hotell Brudhäll

 

Upplev flera sidor av Åland. Läs fler tips här.

När semester för dig även är:

Ditt resultat:

Semester för dig är – aktiva dagar utomhus!

Badbild
Att bara ligga på stranden gör dig rastlös och därför är utomhusaktiviteter ett krav för dig på semestern. Du vill ha mer puls på semestern och det finns många fördelar med att vara fysiskt aktiv även på semestern. Du vill investera i din egen hälsa och får ny energi, inspiration och motivation. Din aktiva semester tar dig också till platser du kanske aldrig hade besökt annars och upplevelserna blir fina minnen för resten av livet. 

För dig som vill träna aktivt eller motionera på din semester är Åland en destination du kommer att uppskatta. På Åland finns vacker natur, högklassiga träningsanläggningar och spännande tävlingar att delta i. 

Läs om våra tips på de bästa aktiviteterna Åland har att erbjuda sommartid. 

 

Upplev Åland längs ringvägen

Badbild
Längs Ålands ringväg passerar du intressanta sevärdheter och platser, trevliga restauranger och caféer och när det är dags för en paus finns det bekväma boenden att välja bland.

När du startar din resa i Gustavs siktar du mot Åva i Brändö, där den åländska ringvägen har sin nordostligaste punkt. Därifrån ringlar vägen sig västerut via Kumlinge och Vårdö för att så småningom ansluta till fasta Åland.

I sydost går Ålands ringväg från fasta Åland genom Föglö, Sottunga och Kökar mot Galtby på Korpo. Ruttalternativen är många men gemensamt är att man färdas längs vackra skärgårdsvägar över öar, broar och vägbankar. Där vägen tar slut tar en färja vid. Att cykla ger dig både frihet, kondition och frisk luft!

 

Discgolfarens drömdestination

Badbild
Discgolf är en rolig utomhusaktivitet och en utmärkt sysselsättning för speciellt barnfamiljer. Dels är sporten ytterst förmånlig att utöva då det bara behövs några discar och spel på banorna är fritt. Dels är en runda inte speciellt tidskrävande, så det finns gott om tid för att besöka flera banor under en dag.

När du spelat på Ålands huvudö kan du göra en mysig dagsutflykt från fasta Åland och spela på skärgårdsöarna Föglö, Seglinge, Lappo eller Kökar.

 

Golfa på en nyrenoverad toppbana

Badbild
Åland är en omtyckt golfdestination. Här finns flera banor och alla utmaningar en golfare kan önska sig.

Ålands Golfklubb öppnades i fjol den nyrenoverade 18-hålsbanan Slottsbanan. Den är en modern bana som erbjuder spännande spelupplevelser i anrik miljö och omtalas redan som en av Europas kommande toppbanor. Speciellt intressanta är hål 9 och 10 som ligger precis invid Slottsundet med utsikt över Kastelholms medeltida slott. Där kan du – om du vågar – slå över vattnet för att på så vis korta ner avståndet till flaggan.

 

Upplev havet från en kajak

Badbild
Att paddla kajak i skärgården är en oförglömlig upplevelse. Med kajak behöver du inte bry dig om farleder och grund utan kan upptäcka nya vägar och smultronställen. Det är viktigt att du har rätt kunskaper och rätt utrustning för att bege dig iväg på längre turer och det är alltid bra att ha en färdplan, karta och koll på väder och vindar.

Till exempel på Föglö, Kökar och söder om Mariehamn finns mycket paddling inomskärs. Du kan göra kortare turer och stanna till på kaffe eller lunch på någon servering ifall du inte väljer ett strandhugg i naturen med egen fika.  

 

Delta i ett lopp

Badbild
Utmana dig själv eller din kompis i ett roligt och utmanande motionslopp! Tävla till exempel i löpning, triathlon eller cykling. Populära och återkommande lopp på somrarna är Käringsundsloppet, Semesterloppet och Käringsund Triathlon i Eckerö samt Bomarsund Trail Run och simtävlingen Open Water Challenge.

 

Våra bästa boendetips när du vill satsa på en aktiv semester utomhus:

 • Hotell Park Alandia
 • Käringsund Resort & Conference
 • Hotell Gullvivan
 • Granlunda gård
 • En valfri stuga eller campingplats

 

Upplev flera sidor av Åland. Läs fler tips här.

När semester för dig även är: