Tack för ditt bidrag! Du är nu med i utlottningen av en Ålandsupplevelse värd 1 000€. Vinnaren meddelas personligen innan 9.5.2022.

Ditt resultat:

Semester för dig är – när hela familjen är nöjd!

Badbild
Du semestrar helst med hela familjen och vill att ni ska uppleva saker tillsammans och skapa gemensamma minnen. Ibland kan det vara svårt att tillfredsställa allas önskemål, speciellt om ni är många i familjen, barnen är i olika åldrar eller har olika intressen.

På Åland finns alltid något nytt att göra och många aktiviteter finns nära varandra. Vill de större barnen fiska, kan de yngre barnen leka vid vattenbrynet. Vill de yngre barnen roa sig på äventyrspark, kan de äldre utmana lyckan på närliggande frisbeegolfbana.

Läs våra bästa tips som uppfyller just dina drömmar om den perfekta semestern i år!

1. Fyll dagen med en rolig utflykt

Badbild

Åland är fullt av roliga utflyktsmål för familjen och det är lätt att ta sig fram på ön både till fots, på cykel eller med egen bil. Den bästa semesterorten för en barnfamilj är Eckerö och speciellt Käringsund där det finns massor att göra på en liten yta.

Käringsund Resort & Conference kan du hyra trampbåtar eller kajaker, spela padel, minigolf eller frisbeegolf och spana på överraskningar längs en naturstig. I Aktivitetsskogen kan man spela discgolf och cykla på en MTB-bana, och efteråt kan man ta ett dopp på badstranden. Familjeparken Smart Park i Eckerö erbjuder en mängd olika aktiviteter för både stora och små barn och Spark Laser Arena är populär bland lite större barn.

2. Träffa djur på nära håll

Badbild

På en guidad rundtur i safarivagnen på Viltsafari i Eckerö får ni se strutsar, lamor, kronhjortar, dovhjortar och vildsvin. Under turen gör man uppehåll för att locka fram djuren, så man får möjlighet att se dem på nära håll. Ni får också se en fågelsjö med vilda fåglar.

Under den sista helgen i maj välkomnar åländska gårdar besökare för att fira våren på landsbygden. Här har du chansen att få klappa på nyfödda lamm eller gosa med söta kalvar och killingar! Evenemanget Våren Grönskar är en härlig folkfest och liknar den välbekanta och populära Skördefesten som ordnas varje år i september.

3. Plaska på badhuset Mariebad

Badbild

Mariebad vid Mariehamns östra strand har ett äventyrsbad med en fartfylld vattenrutschbana, bubblande barnbassäng, liten babybassäng för de allra minsta samt en utomhuspool, en motionsbassäng och en terapibassäng. Här kan hela familjen koppla av i skön värme, speciellt om vädret inte skulle locka till stranden men badsuget inte vill ge med sig.

4. Njut av sommarkvällar och solnedgångar

Badbild

Även barnen gillar de ljusa och varma sommarkvällarna. Grilla och ät gott sent på kvällen och umgås alla tillsammans. Och när barnen äntligen stupat i säng efter en fullspäckad dag med aktiviteter, lek och plask, får ni tid för er själva. Öppna en kall dryck, t.ex. en flaska Stallhagen eller en limonad från Amalias, sätt dig på den solvarma granitklippan och bara njut av den ljusa kvällen och småfåglars konsert som fortsätter långt efter att solen gått ner.

5. Njut av strandlivet

Badbild

Vad är bättre under varma sommardagar än att bada i havet, bygga sandslott eller slappa på stranden? Degersands badstrand bjuder på vit sand och böljande blått långgrunt hav. Här finns en strandbar där du kan svalka dig med glass eller kall dryck. På Käringsunds badstrand finns roliga vattenleksaker och nytt för i år är parasoller på stranden ifall solen skulle bli för het. I Mariehamn samlas badsugna på Lilla holmen eller Nabbens långgrunda badplats. Styr kosan dit du också!

 

Våra bästa tips på boenden när du reser med familjen: 

Hotell Park Alandia, Käringsund Resort & Conference, Skärgårdshotell Gullvivan, en valfri stugby eller campingplats.

Upptäck fler drömsemestrar! Läs tips för:

Ditt resultat:

Semester för dig är – när du får upptäcka något nytt!

Badbild

För dig är semester som bäst när du får vara i rörelse, se nya platser och uppleva nya smaker. Åland är en riktig skattkammarö för dig som är intresserad av matens ursprung, längtar efter kulturella och genuina upplevelser och ständigt vill lära dig något nytt. Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta skärgårdsidyll har du kommit till rätt ställe.

Åk runt Åland och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller gårdsloppis.

Vi har sammanställt en lista med besöksmål du inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!

 

1. Upplev sjöfartsstaden Mariehamn

Badbild

Den lilla staden med ca 12 000 invånare känns större än sin storlek, vilket inte är så konstigt. Mariehamn fungerar ju som centralort för 30 000 ålänningar och tar emot tusentals resenärer årligen. Strosa längs gågatan Torggatan och njut av grönskan på Esplanaden, besök hemtrevliga caféer och moderna restauranger och känn av den maritima stämningen i det stämningsfulla Sjökvarteret på stadens östra strand. I Mariehamn finns allt på gångavstånd!

2. Besök ett eller flera museer

Badbild

Åland har en massa unika och personliga museer. Ska du besöka ett museum är Museifartyget Pommern ett måste. Hon är det enda bevarade segelfartyget i sin storleksklass i hela världen och något unikt du inte kan uppleva någon annanstans! Pommerns interaktiva utställning tar dig på en resa runt jorden. Är du sugen på att lära dig mer om maritim historia är det bara att fortsätta till Ålands Sjöfartsmuseum bredvid Pommern.

På Ålands kulturhistoriska museum får du lära dig om Ålands historia och se intressanta konstutställningar. Här glömmer man lätt bort tiden så reservera åtminstone en timme eller helst två!

3. Fika på caféer och besök gårdsbutiker

Badbild

Fikakulturen är stark på Åland och vad skulle passa bättre än en paus med kaffe och goda bakverk av lokala råvaror under upptäcktsresandet runt Åland? Mysiga caféer i Mariehamn är bl.a. Café Viktor, Bagarstugan och Svarta Katten. På landsbygden kan du passa på stanna vid Solkulla gård, Stickstugan, Brobacka gästhem eller Mattas gårdsmejeri, som tillverkar glass av mjölk från gårdens egna kor. Kafé Kalesch på Eckerö post- och tullhus serverar brunsch, lunch och lättare mellanmål i en historisk miljö och Ålands pampigaste byggnad.

Under det sista veckoslutet i maj kan du besöka öppna gårdar på landsbygden och handla vårens primörer, råvaror och finaste hantverk. Evenemanget heter Åland grönskar och liknar den populära Skördefesten som ordnas varje höst.

4. Fira Åland 100-jubileet

Badbild

Hela året, men särskilt den 9 juni, kommer att vara speciella på Åland tack vare att man fortsätter att fira den 100-åriga självstyrelsen. Under jubileumsåret kan du ta del av ett programutbud som är skräddarsydd för att fira Åland på bästa sätt. Delta i ceremonier och glatt firande under fyra dagar 9.-12.6. Smaka på åländska rätter och speciellt den berömda pannkakan som nyligen korades till århundradets åländska maträtt. Besök också Bomarsund där ett nytt besökscenter med virtuella upplevelser om områdets historia öppnar i juni.

Utöver detta händer det förstås mycket mer så det lönar sig att komma och utforska jubileumsårets programutbud på plats.

5. Åk på båtutflykt och se sällsynta fåglar

Badbild

Havet är alltid nära var du än rör dig på Åland, och för att få ut det mesta av ditt besök behöver du uppleva Åland från havet. Gör en dagsutflykt till Kobba Klintar, Rödhamn eller fyrarna Sälskär och Märket. Om du inte reser med egen båt finns det taxibåtar som Shipland och Fiskelyckan som ordnar dagsutflykter eller skräddarsyr en upplevelse till havs enligt dina önskemål.

Föreningen Ådans Vänner välkomnar dig med på en båtutflykt där du på nära håll får se ådkolonin på ön Båtskär söder om Mariehamn. På plats får du höra om holmarnas rika historia som lotsplats, gruva, fyr och numera vindkraftpark och se ön längs den nyanlagda naturstigen. Du får även djupdyka i historier om ådorna som häckar här och lära dig om insatser föreningen har gjort för de hotade fåglarna. Den bästa tiden att se ruvande ådor är under maj månad.

 

Våra bästa tips på boenden när du vill upptäcka det genuina Åland:  
Hotell Pommern, Kvarnbo pensionat, Carlsro Badhotell, Susannes B&B, Brändö Bed & Bike.

 

Upptäck fler drömsemestrar! Läs tips för:

 

Ditt resultat:

Semester för dig är – guldkant på tillvaron!

Badbild
Du åker gärna på semester i vuxet sällskap och vill unna dig unika upplevelser av hög kvalitet. Du äter gärna på lite lyxigare restauranger och uppskattar bra service. Åland är det perfekta resmålet för dig som värdesätter vackra vyer, lugnet, eget utrymme och skräddarsydda upplevelser med det lilla extra. God mat och dryck är viktiga på din drömsemester, och på Åland kan du bli bortskämd med rena skärgårdssmaker och högklassigt hantverk.

Du bor helst på det bästa hotellet eller designvillan på stranden där du får njuta av både stilren inredning och en vacker omgivning. Du uppskattar utrymme och investerar gärna i sköna och avkopplande upplevelser som bastu och spa.

Läs våra bästa tips nedan som uppfyller just dina drömmar om den perfekta semestern!

 

1. Upplev den unika ytterskärgården

Badbild

Kökar är en av de mest imponerade av de åländska öarna vad gäller natur och magnifika utsikter, och här kan du sätta guldkant på din semester. Åker du med egen båt kan du övernatta i den vackra gästhamnen i Karlby eller bo på Hotell Brudhäll, där du kan koppla av i en strandbastu och jacuzzi med en vacker sjöutsikt. Åk till skärgården med Åland tours eller Shipland som skräddarsyr en unik utflykt till skärgården enligt dina önskemål.

2. Njut av högklassigt restaurangliv

Badbild

På Åland får du en semesterkänsla som du inte kan uppleva någon annanstans i hemlandet. Stämningen under högsäsongen är internationell, dels tack vare det rika restauranglivet. Mariehamn har massor av sköna uteserveringar där du kan avnjuta en sen middag och en god drink medan solen går ner i horisonten. 

Prova uteserveringarna på Nautical och ÅSS Paviljongen i Mariehamn, eller åk på en middagskryssning med den charmiga restaurangbåten Sunnan II. På landsbygden serveras rejäl och god lokal mat av bl.a. restaurang Smakbyn ett stenkast från Kastelholms medeltida slott och Pub Stallhagen vid bryggeri Stallhagen. 

Vill du prova på island hopping? Gör då en utflykt till Vårdö och restaurangen Kallas Skärgård som är omgiven av en vacker trädgård. En bit av vägen färdas med en liten vajerfärja (behöver inte bokas i förväg) och vägen går över flera öar och broar.

3. Prova drycker utöver det vanliga

Badbild

För den dryckesintresserade erbjuder Åland spännande smakupplevelser. Åland Distillery invid Smakbyn tillverkar bl.a. eget vin och ordnar dryckesprovningar. På Vinsmedjan vid Kvarnbo pensionat får du lära dig om vin och champagne med sommelier Ella Grüssner-Cromwell Morgan. De lokala bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery ordnar även de intressanta dryckesprovningar. 

Föredrar du alkoholfritt? Då är den lokala limonadfabriken Amalias Limonads sortiment och Snäckö frukts sortrena äppelmuster något för dig. Äppelmusterna finns att köpa bl.a. på Lolo’s Seaside Café bredvid äppelodlingen.

4. Bada strandbastu och jacuzzi med havsutsikt

Badbild

Finns det något lyxigare än att bada i en jacuzzi eller strandbastu och samtidigt beundra en vacker havsutsikt och solnedgång? Skäm bort både kropp och själ med en upplevelse du sällan får uppleva någon annanstans. 

På badhusen på Carlsro Badhotell och Havsvidden kan du njuta av välgörande bastuvärme, koppla av i bubbelpool och svalka dig med ett dopp i havet. På Käringsund Resort & Conference kan du hyra en strandsvit med egen bubbelpool bara några meter från strandlinjen, eller bada strandbastu med vildmarksbad. 

I Mariehamn finns två strandbastun på Gröna Uddens camping som du kan hyra för ett helt sällskap eller bara för er två. 

5. Res med Östersjöns nyaste färja

Badbild
Själva resan är en viktig del av upplevelsen och med Östersjöns nyaste passagerarfartyg Viking Glory som trafikerar från Åbo till Mariehamn börjar din semester på bästa möjliga sätt. Havet är närvarande under hela resan till Åland och du får njuta av vackra havsutsikter som sträcker sig så långt ögat kan nå tack vare fartygets stora panoramafönster.

Glory har designats för att möta även den mest stilmedvetna resenärens önskemål. Inredningen har designats av den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Koncept och beskrivs som nordiskt maritim, tidlös, stilren och raffinerad.

Koppla av på den lyxiga takterrassen eller utforska sortimentet i Östersjöns första flytande saluhall. Det finns flera mysiga och innovativa restauranger och stämningsfulla barer. Njut av resan t.ex. den avslappnade Kobba-bistron eller hitta din nya favoriträtt på den inglasade solterrassen på däck 11.

6. Se på solnedgången från en klippa

Badbild

Det här är det lyxigaste oavsett med vem, hur eller när du reser till Åland. En kväll på de ännu solvarma och lena granitklipporna är som bomull för själen. Packa med en korg med ost, kex och en flaska bubbel och njut av pastellfärgerna på himlen när solen sakta går ner i horisonten. 

Det finns fina platser runt om hela Åland, men västerläge med öppet hav är att rekommendera. När du hittat ditt favoritställe, kommer du att ha det sköna minnet kvar länge efteråt. Himmel, hav, lugnet omkring och den ljumma sommarvärmen är allt som behövs för Den Perfekta Stunden.

 

Våra bästa tips när du vill satsa på lite lyxigare boende:
Hotell Arkipelag, Havsvidden, Björnhovda Gård, Sviskär, Hotell Brudhäll, Strandsviten och Strandvillorna i Käringsund Resort & Conference

 

Upptäck fler drömsemestrar! Läs tips för:

 

Ditt resultat:

Semester för dig är – aktiva dagar utomhus!

Badbild
Att bara ligga på stranden gör dig rastlös och därför längtar du efter utomhusaktiviteter på semestern. Du vill ha mer puls och att vara fysiskt aktiv även på semestern har många fördelar. Du vill investera i din egen hälsa och får ny energi, inspiration och motivation av att motionera. Dessutom tar din aktiva semester dig till platser du kanske aldrig hade besökt annars och upplevelserna blir fina minnen för resten av livet. 

För dig som vill träna aktivt eller motionera på semestern är Åland en destination du kommer att uppskatta. Här finns vacker natur, högklassiga träningsanläggningar och det ordnas spännande tävlingar. 

Läs om våra tips på de bästa aktiviteterna Åland har att erbjuda sommartid. Varför inte testa en ny sport i sommar – du kanske hittar en ny favorit?

 

1. Cykla längs Ålands ringväg

Badbild

Cykla längs Ålands ringväg för att komma nära den härliga skärgårdsnaturen på bästa sätt. Du passerar intressanta sevärdheter och historiska platser, trevliga restauranger och caféer och när det är dags för en paus finns det bekväma boenden att välja bland. Ruttalternativen är många och riktningen valfri.

När du startar din resa i Gustavs siktar du mot Åva i Brändö, där den åländska ringvägen har sin nordligaste punkt. Därifrån ringlar vägen sig västerut via Kumlinge och Vårdö för att så småningom ansluta till fasta Åland. 

I söder går Ålands ringväg från fasta Åland genom Föglö, Sottunga och Kökar mot Galtby på Korpo. Du färdas längs vackra skärgårdsvägar över öar, broar och vägbankar och där vägen tar slut tar en färja vid. Att cykla ger dig både frihet, kondition och frisk luft!

2. Spela discgolf runt hela Åland

Badbild

Discgolf är en rolig utomhusaktivitet för hela familjen och en utmärkt sysselsättning för barnfamiljen som besöker Åland. Dels är sporten ytterst förmånlig att utöva då det bara behövs några frisbeen och spel på banorna är fritt. Dels är en runda inte speciellt tidskrävande, så det finns gott om tid för att besöka flera banor under en dag. 

När du spelat på Ålands huvudö, t.ex. i Badhusparken i Mariehamn eller på Getabergen, kan du göra en mysig dagsutflykt från fasta Åland och spela på skärgårdsöarna Föglö, Seglinge, Lappo eller Kökar.

3. Golfa på Ålands toppbanor

Badbild

Åland är en omtyckt golfdestination och här finns flera banor och alla utmaningar en golfare kan önska sig. I en undersökning från 2022 placerade sig Ålands Golfklubb i den absoluta toppen bland Finlands bästa golfanläggningar då dess toppbana Slottsbanan utsågs till en av landets bästa. 

Ålands Golfklubb står även värd för en internationell turnering då Ladies European Tours finska deltävling Åland 100 Ladies Open avgörs på Slottsbanan i september. 

Har du inte spelat golf förut? På Ålands Golfklubb kan du ta grönt kort, enstaka lektioner eller gå nybörjar- och fortsättningskurser.

4. Paddla kajak, suppa eller ro

Badbild

Att paddla kajak i skärgården är en oförglömlig upplevelse. Med kajak behöver du inte bry dig om farleder och grund utan är fri att upptäcka nya vägar och smultronställen. När kajaken sakta glider framåt hinner du ta in ljud, dofter och alla detaljer omkring dig och du kommer lätt in i en annan sinnesstämning – i bästa fall kan upplevelsen bli rent av meditativ.

Det är viktigt att du har rätt kunskaper och rätt utrustning för att bege dig iväg på längre turer och det är alltid bra att ha en färdplan, karta och koll på väder och vindar. På Föglö och Kökar till exempel finns mycket paddling inomskärs. 

Du kan även hyra en SUP-bräda eller en roddbåt – huvudsaken är att få komma ut på vattnet och se den bästa och mest unika sidan av Åland.

5. Delta i ett spännande lopp

Badbild

Utmana dig själv eller din kompis i ett roligt och utmanande motionslopp! Tävla till exempel i löpning, triathlon eller cykling. Populära och återkommande lopp på somrarna är Käringsundsloppet, Semesterloppet och Käringsund Triathlon i Eckerö samt Bomarsund Trail Run och simtävlingen Open Water Challenge som båda ordnas i Bomarsund.

 

Våra bästa boendetips när du vill satsa på en aktiv semester utomhus: 

Hotell Park Alandia, Käringsund Resort & Conference, Hotell Gullvivan, en valfri stuga eller campingplats.

 

Upptäck fler drömsemestrar! Läs tips för: