PÅ STRÖVTÅG I MARIEHAMN

Sjöfartsstaden Mariehamn är en stor småstad med sina nästan 12 000 invånare. Stadens centrum rymmer mycket på en liten yta. För att vara en stad i Mariehamns storlek är servicenätet och utbudet av restauranger, hotell, barer, museer och butiker stort. Här är det alltid nära till nya upplevelser.

Mariehamn upptäcker du enkelt till fots, med cykel eller buss. Det är tio minuters promenad från den ena hamnen i väst till den andra i öst. I Västerhamn, dit färjorna anländer, ligger sevärda segelfartyget fyrmastade barken Pommern nedanför Ålands sjöfartsmuseum och Badhusparken.

ESPLANADEN

I sekelskiftet 1800-1900 låg ett tjusigt badhotell i Badhusparken. Bastun och doktorsvillan samt paviljongen nere vid ÅSS Marina finns ännu kvar från badhusepoken. En stig leder upp till Badhusberget med en magnifik utsikt över staden.

Från Västerhamn till Österhamn går lindallén Esplanaden med ett promenadstråk i mitten. Halvvägs ligger St Görans kyrka och på norra sidan finns flera av de gamla redarvillorna. Snett mitt emot kyrkan ligger Turistinformationen.

Parallellt med Esplanaden går lummiga Södragatan med sina sekelskiftesvillor i trä ritade av arkitekt Hilda Hongell. Norragatan är en annan mysig parallellgata där du passerar lyceet vid Ålands gymnasium.

Runt gågatan Torggatan i centrala Mariehamn finns de flesta av stadens butiker samt flera restauranger och caféer. Vid torget ligger självstyrelsegården med Ålands lagting och landskapsregering, stadshuset och statens ämbetshus. I stadshusbacken står en staty av tsarinnan Maria Aleksandrovna, som 1861 gav sitt namn åt den nygrundade staden.

ÖSTRA UTFARTEN

Östra utfarten börjar vid självstyrelsegården och fortsätter förbi hotell Arkipelag till kultur- och kongresshuset Alandica. Fortsätter man vidare kommer man till det blåa stadsbiblioteket och badhuset Mariebad.

Går man längs stranden söderut kommer man till Sjökvarteret med sina båtbyggerier och hantverkare. Sjökvarteret är en maritim oas mitt i staden med sina båthus och vackra träbåtar. Här finns också det lilla sjöfararkapellet som känns igen från många Ålandsbilder.

Nere i Österhamn vid Slemmern ligger också grönområdet Tullarns äng och badön Lilla holmen, småbåts- och gästhamnen MSF, restaurang Ångbåtsbryggan med Äventyrsgolfen och flera restaurangbåtar. 

SÖDERUT FRÅN MARIEHAMN

Från Västra utfarten i norr till Järsövägen i söder löper Ålandsvägen-Västernäsvägen genom staden fram till Sleipners ridklubb och fritidsområdet på Espholm. På vägen ligger Lerviks småbåtshamn och Fiskehamnen, varifrån en härlig promenadväg slingrar längs stranden och klipporna tillbaka mot färjeterminalen i Västerhamn.

I staden sköter Mariehamnsbussen om lokaltrafiken med en linje norrut och en söderut. Bussarna trafikerar under sommartid en gång i timmen dagtid. Vill du åka regelrätt sightseeing erbjuder Röde Orm turer med minitåg under sommaren.

BRETT UTBUD AV RESTAURANGER OCH CAFÉER

När man strosat runt ett tag i den mysiga staden blir man sugen på att äta något gott. Och det kan Mariehamn leverera! Staden är full av gemytliga caféer som bjuder på hembakade delikatesser i en hemtrevlig och gammaldags miljö. 

Mariehamn är också känt för sitt rika restaurangutbud. Sommartid breder restaurangerna ut sina uteserveringar så det finns många ställen där man kan äta ute samtidigt som man får njuta av småstadsvimlet, solen och den lätta havsbrisen.

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

9 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer

19 POPULÄRA RESTAURANGER

Läs mer