Åk på en klassresa till Åland!

En klassresa är ett minne för livet och Åland är den perfekta destinationen tack vare massor av spännande aktiviteter, bra boendemöjligheter och intressanta platser att upptäcka tillsammans.

Själva resan är ett perfekt sätt att stärka gruppkänslan med interaktiva museibesök, sagolika naturupplevelser och unika sevärdheter som varvas med skoj och sportiga aktiviteter höjer upplevelsen för hela klassen.

Vad sägs om vattenlek på äventyrsbadet Mariebad, frisbeegolf eller paddling med kajak? På kvällen samlas ni för att njuta av gemenskapen och minnas dagens roliga äventyr.

Tillbringa några härliga dagar i en inspirerande och trygg skärgårdsmiljö där avstånden mellan smultronställena är korta och köerna få. Åland är som utomlands fast hemma!

Tävlingen är nu avslutad. Vinnaren kontaktas under juni månad.
Nu kan din klass vinna en klassresa till Åland!
Som en del av Åland 100-firande lottar vi ut en klassresa bland skolklasser i Finland. Resan är värd 2500€ och den skräddarsys enligt era önskemål. Läs mer om reglerna och anmäl din klass i utlottningen längre ner på den här sidan.

Lär er mer om Åland

Att vara på en klassresa ska vara roligt, men det är aldrig fel att lära sig nya saker, eller hur? Kombinera nytta med nöje på de imponerande Ålands Sjöfartsmuseum, Ålands Jakt- och fiskemuseum, Kastelholms slott och segelfartyget Pommern.

Ålands Sjöfartsmuseum
Visste du att Ålands sjöfartsmuseum har valts till Finlands bästa museum och varit en av finalisterna för samma titel så sent som ifjol? Gå på skattjakt, se en äkta sjörövarflagga och upptäck skeppsråttan Rubys egna miniutställningar , finurligt gömda i små råtthål runtom hela museet. Missa inte heller det fantasifulla lekrummet Ruby och Havet.

Ålands Jakt- och fiskemuseum
Jakt- och fiskeredskap samt skärgårdens fiskar och djur berättar om det åländska skärgårdslivet, naturen och kulturen förr och idag. Museet ligger i vackra Käringsunds fiskeläge nära andra aktiviteter, bl.a. Käringsunds Viltsafari.

Kastelholms slott
Ett besök till Ålands enda slott är ett måste på en resa till Åland! Det medeltida slottet med omgivning bjuder på massor av historia. Besök också det intilliggande friluftsmuseet Jan Karlsgården och fängelsemuseet Vita Björn.

Segelfartyget Pommern
På museifartyget Pommern kan du följa med på en interaktiv resa runt jorden och lära dig om livet på sjön för 100 år sedan. Ta vara på den unika chansen att se den enda fyrmastade barken i världen som bevarats i ursprungligt skick – ett imponerande fartyg!

Bomarsunds fästningsområde
Bomarsunds fästning var en gång i tiden Ålands mest magnifika byggnadsverk som uppfördes av den ryska krigsmakten och vars storskalighet imponerar än idag. På sommaren 2022 öppnas ett nytt besökscentrum där man kan bekanta sig med områdets historia genom en virtuell upplevelse.

Lek och skoj för hela gruppen

Att lära sig nytt är viktigt men lika viktigt är det att ha skoj tillsammans! Upplev sköna stunder och koppla av med hela klassen på Mariebad, Ålands Idrottscenter, upplevelseparken Smart Park eller i Käringsund och Leklandet..

Badhuset Mariebad
På ålands roligaste badhus trivs hela klassen oavsett väder! På äventyrsbadet väntar en vattenrutschkana, uppvärmd utomhusbassäng och bubbelpool men också en 25-meters motionsbassäng och annat skoj.

Leklandet
Leklandet är uppbyggt av en massa uppblåsbara attraktioner, sumobrottning och mindre spel och passar perfekt för skolklasser. Utmana varandra i någon av sport- eller hinderbanorna eller bara lek av er. I caféet kan man äta lunch eller middag till förmånliga priser. Måltider bör bokas i förväg.

Upplevelseparken Smart Park
På Smart Park i Eckerö vistas ni utomhus med massor av aktiviteter som är både lärorika och roliga. Kom nära tama djur, lek vattenkrig på ett piratskepp, styr ett eget fartyg, kör bil och gräv med grävmaskin.

Käringsund Resort & Conference
Den perfekta anläggningen som erbjuder både boende och alla aktiviteter man kan önska sig! Njut av vattensporter, paddla kajak, spela padel eller frisbeegolf, cykla i terräng eller spela minigolf. Här finns dessutom en stor gräsmatta, badstrand och vacker natur.

Naturupplevelser för barn med spring i benen

Åland är som gjort för friluftsliv. Avstånden är korta och det finns gott om utrymme. Njut av den friska havsluften och de vackra vyerna genom att cykla, vandra, spela frisbeegolf, paddla kajak eller åka på en båtutflykt.

Cykla
På Åland finns många fina cykelrutter och ett cykelbansnätverk som kontinuerligt byggs ut. Hyr cyklar för hela gruppen för några timmar eller en hel dag och kom närmare naturen och de bästa smultronställena.

Vandra
Visste du att det finns totalt över 30 utmärkta naturstigar och vandringsleder på Åland? Längden varierar mellan ett par km och 60 km och det finns ofta fina utsikts- och rastplatser längs stigarna. Välj den rutt som bäst lämpar sig för just er klass.

Frisbeegolf
Den här sporten har växt enormt under de senaste åren, och Åland är det perfekta stället för att spela frisbeegolf. Det finns hela 11 banor runtom på Åland, de är öppna året runt och det är dessutom gratis att spela!

Paddla
Hyr kajaker för hela klassen och upplev den mångsidiga skärgårdsnaturen på vattnet! Att paddla är både spännande, roligt och ger en lagom utmaning. Flera aktörer hyr kajaker för några timmar eller för en hel dag och levererar kajakerna dit ni önskar.

Åk på en båtutflykt
Besök en riktig fyr eller en lotsstation, eller varför inte en helt obebodd ö? Det finns flera båttaxiföretag som skräddarsyr en utflykt enligt just era önskemål. Kanske ser ni sälar eller hittar spännande strandfynd?

Vi hjälper er med att planera klassresan

Viking Line bokar hela resan

Boka nu

Bo mitt i stan på Park Alandia Hotell

Boka nu

Bekvämt boende på Ålandhotels

Boka nu

Många anledningar att resa till Åland

RESAN – EN UPPLEVELSE

Båtresan är en upplevelse i sig och en viktig del av resan. Ät gott, lek, shoppa och njut av de vackra skärgårdsvyerna.

Läs mer

FLER TIPS PÅ AKTIVITETER

Väl framme i den åländska övärlden börjar äventyren. Upplev sköna naturupplevelser och fartfyllda aktiviteter som stärker vi-andan.

Läs mer

ÅLAND FIRAR 100 ÅR

I år fyller Ålands självstyrelse 100 år och firandet är redan i gång! Kom och ta del av musik, dans, teater, opera, utställningar och andra evenemang med temat Åland 100.

Läs mer