Kom i julstämning på Åland

Det är mysigt på Åland när julen nalkas. I skärgården är vinden bitande och marken oftast bar i december, men människorna och den väntansfulla stämningen inför julen är desto varmare!

Besök stämningsfulla julkonserter och genuina julmarknader i vackra, unika miljöer. Passa på att fynda omtyckta julklappar tillverkade av naturliga material och lokala ingredienser. På Åland finns duktiga hantverkare och matkreatörer vars produkter är hållbara och uppskattade.

En av de absoluta höjdpunkterna på Åland i adventstider är de lokala restaurangernas dignande julbord. Vilken lyx att få sätta sig vid ett dukat bord, äta gott och hämta inspiration till julbordet där hemma!

Ge dig själv och den du tycker om en tidig julklapp – ta en paus från vardagen och julförberedelserna och unna er några mysiga dagar på Åland. Julstämningen kommer på köpet!

Julmarknader

På de stämningsfulla julmarknaderna runt om på Åland säljs stickat, hantverk, hemlagade delikatesser och skickligt mathantverk, så det är lätt att hitta personliga julklappar till de nära och kära.

Läs mer

Åländsk lillajul

Lillajul firas lördagen före den första advent. Hemmen pyntas med julbelysning, lillajulgranen kläs och den blyga tomtenissen bankar på dörren och slänger in små julklappar åt barnen.

Läs mer

Åländskt julbord

Den åländska julmaten hämtar inspiration från både Sverige och Finland. Fiskrätterna är många – det är naturligt med tanke på att Åland är omgivet av hav i alla väderstreck.

Läs mer

Vinternaturen

Skärgården är vacker vintertid. Njut av den karga och mäktiga skärgårdsnaturen under adventstid.

Läs mer

Lucia

Ålands Lucia kröns i S:t Görans kyrka i Mariehamn på luciadagen den 13 december. Lyssna på den stämningsfulla konserten i kyrkan, se luciatåget gå genom staden och delta i ringdansen på stadens torg.

Evenemangskalendern

Vill du gå på julkonsert, julmarknad eller något annat mysigt evenemang? Genom Visit Ålands evenemangskalender får du tips om vilka händelser som är på gång under just de dagar du besöker Åland.

Evenemangskalendern

Boka ditt hotellpaket

Njut av småstadslivet mitt i centrum

I paketet ingår övernattning i nyrenoverat dubbelrum, tvårätters middag och frukostbuffé med åländska råvaror.

Boka nu

Övernattning med trerätters middag

I paketet ingår båtturer, dubbelrum, en trerätters middag och en underbar Ålandsfrukost.

Boka nu

Minisemester i Mariehamn

Viking Line erbjuder ett stort urval av hotell som alla får dig att trivas under ditt besök på Åland.

Boka nu

Kryssa till vackra Åland

Utforska stämningsfulla sjöfartsstaden Mariehamn med Tallink Silja!

Boka nu

Hitta fler boendealternativ

Hitta boendet som passar dig bäst på visitaland.com

Boka nu

Så reser du till Åland

Det finns gott om dagliga avgångar och olika resealternativ från Finland. Själva resan är en viktig del av hela reseupplevelsen – båtresan går genom den vackra skärgården och erbjuder både matupplevelser, nöjen och shopping.

Med flyg tar du dig till Mariehamn från Helsingfors på mindre än en timme och från Åbo på bara 30 minuter.

Badbild

Avstånden på Åland är korta och det är enkelt att upptäcka ön med egen bil. 

Från Mariehamn tar det endast ca 30 minuter till såväl Eckerö, Kastelholm, Bomarsund som Långnäs hamn, och ca 40 min till Getabergen. 

Tack vare närheten till allt går det även bra att bo utanför Mariehamn.