Kom i julstämning på Åland

Det är mysigt på Åland när julen nalkas. I skärgården slipper du julstress och istället kan du ladda batterierna genom att umgås med nära och kära, lyssna till vacker julmusik, besöka genuina marknader och njuta av vällagad julmat.

Den åländska vintern är okänd för de flesta men det finns många anledningar att resa hit under lågsäsong. I väntan på att snön ska bädda in skärgården i sitt ljusa täcke tänder ålänningarna juleljus, de tar långa promenader i den friska havsluften och på kvällen kopplar de av med värmande bastubad. Ta en paus från julstöket du också och unna dig några stressfria dagar på Åland. Julstämningen får du på köpet!

Stämningshöjande aktiviteter i juletid

Besök en småskalig julmarknad

Det ordnas många småskaliga julmarknader och julstugor runt om på Åland. Botanisera bland julsaker, hantverk, hemlagade delikatesser och skickligt mathantverk. Kanske hittar du personliga julklappar att ge bort?

Läs mer om julmarknader

Fira den mysiga högtiden lillajul

Lördagen före den första advent firas den omtyckta högtiden lillajul på Åland. Hemmen pyntas, många klär en liten julgran och den blyga tomtenissen bankar på dörren och slänger in små julklappar åt barnen.

Läs mer om lillajulfirandet

Njut av den åländska julmaten

Den åländska julmaten hämtar inspiration från både Sverige och Finland. Fiskrätterna är många, det är naturligt med tanke på att Åland har hav i alla väderstreck. Kanske hittar du nya favoritsmaker hos någon av restaurangerna?

Läs mer om julbord

Ge dig ut i vinternaturen

Skärgården är vacker när den klär sig i sin gnistrande vinterskrud. Visste du att man kan åka på båtturer även på vintern? Skridsko- och skidturer är också populära aktiviteter. Njut av naturen under vintersemestern!

Läs mer om vintern på Åland

Fira lucia i Mariehamn

Ålands egen lucia kröns i S:t Görans kyrka i Mariehamn på fredag kväll den 13 december. Njut av den stämningsfulla konserten i kyrkan, se det långa luciatåget gå genom staden och delta i ringdansen på stadens torg.

Läs mer om firandet

Håll koll på kalendern

Genom att hålla koll på Visit Ålands evenemangskalender får du tips om vilka händelser som är på gång under de dagar just du besöker Åland. Hitta en trevlig julkonsert, en julmarknad eller något annat mysigt evenemang att ta del av.

Till evenemangskalendern

Välj bland mysiga boenden

På Visit Ålands hemsida hittar du allt du behöver för att planera din vinterresa till Åland. Välj bland mysiga boenden och boka redan idag.

Boka vinterresan till Åland

Jultomte med rötter på Åland

Visste du att den glada, rundmagade och rödklädda jultomten på Coca-Colas välkända reklambild har rötter på Åland?

Lär dig mer om jultomtens historia