Upptäck genuina Åland

Åland är en riktig skattkammarö för alla som är intresserade av matens ursprung och renhet och som längtar efter det enkla och det genuina. Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

LOKALA MATPRODUCENTER

På Ålands landsbygd finns massor av genuina gårdar och småproducenter. Du kan besöka ett gårdsmejeri och smaka på ostar, en äppelodling för att köpa den berömda äppelmusten eller en fårgård för att köpa såväl mat- som bruksprodukter. Under sensommaren säljs det lokal, färsk honung på många ställen. Ser du en skylt vid vägen, kör inte förbi utan att stanna!

Det finns två mikrobryggerier och en läskfabrik på Ålands huvudö. Den lilla läskfabriken Amalias Limonad har ett café där du kan släcka törsten eller sötsuget – i samband med den finns även en chokladfabrik, Mercedes Chocolaterie, som tillverkar utsökta praliner för hand. Utforska Åland, smaka på gårdarnas delikatesser och köp hem färska, handgjorda produkter direkt från de åländska gårdarna.

 

KULINARISTENS ÅLAND

För ålänningar är maten en hjärtesak. Mycket tillreds för hand av säsongens råvaror och med respekt för naturen. Den friska havsvinden och rena luften, bördiga jorden och långa växtperioden borgar för en kvalitet och unika aromer som är svåra att hitta någon annanstans.

Att äta gott och få ta del av spännande smakupplevelser är en viktig del av livet. Det är också spännande att besöka dem som tillverkar maten och komma nära dess ursprung. På Åland kan du äta välsmakande, närproducerad och genuin mat.

 

UNIKA UTFLYKTSMÅL RUNT HELA ÅLAND

Vare sig du åker mot väst, öst eller norr finns ett brett utbud av gårdar, sommarcaféer och restauranger som välkomnar den matintresserade och nyfikna semesterfiraren. Tack vare de korta avstånden kan du utforska nya smultronställen varje dag. Åk iväg på en upptäcktsfärd så kommer du att hitta mycket intressant. Småskaligheten och det breda utbudet av gårdar, cafér och mycket annat på en liten yta gör Åland unik. Kom ihåg att det ofta är de små sakerna och spontana möten som gör semestern minnesvärd!

Läs mer om Ålands smultronställen

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

9 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer

19 POPULÄRA RESTAURANGER

Läs mer