Hösten är som roligast på Åland!

Hoppa i lövhögar, upptäck spännande vandringsstigar och njut av frisk luft och ren natur under några härliga höstlovsdagar på Åland. Skärgårdsklimatet är milt tack vare havet som värmer långt in på hösten, och visst är det vackert att vara utomhus när färggranna löv singlar ner från träden och busiga vindpustar får dem att virvla och snurra omkring. På Åland kan du och dina barn njuta av uteliv på höstlovet, samtidigt som det finns många roliga anläggningar att besöka om regnmolnen plötsligt skulle dra in. 

Båtresan till Åland är början på äventyret. Barnen träffar nya kompisar i lekrummet, det finns roliga barnaktiviteter och ni får njuta av god mat, underhållning och förmånlig taxfreeshopping. På Åland väntar barnvänliga boenden som Park Alandia Hotell, Klintvägen Apartments och Käringsund Resort & Conference.

Här har vi samlat några tips på roliga aktiviteter så att ni lättare kan välja vad just ni vill fylla era höstlovsdagar med. Boka sedan resan via Visit Åland, Viking Line, Eckerö Linjen eller Ålandsresor.

Höstlovsspecial på Park Alandia Hotell

Park Alandia Hotell i centrala Mariehamn erbjuder förmånliga höstlovspriser under vecka 42-44, 11 oktober - 3 november 2019. Uppge bokningskod: Höst.

Park Alandia Hotells höstlovsspecial:

Dubbelrum med 1 extrabädd 100 €/natt inkl frukost. (ordinarie pris 126 €/natt)

Dubbelrum med 2 extrabäddar 120 €/natt inkl frukost. (ordinarie pris 146 €/natt)

Gäller extrabädd för barn upp till 12 år. Barn som sover med föräldrarna bor fritt.

För den som önskar bo lite större har Park Alandia Hotell även sviter för 220 €/natt inkl. 1-2 extrabäddar för barn upp till 12 år.

Kom ihåg att uppge bokningskod: Höst.

Bokning görs per mail [email protected] eller per telefon +358 18 14130.

Hemsida med mer info: https://www.parkalandia.com/sv/hotellet/erbjudanden

Barnvänligt boende på Klintvägen Apartments

Ett barnvänligt boende som bland annat erbjuder leksaker i alla lägenheter och lego, kubbspel och brädspel i alla tvåor. Lägenheterna är barnsäkrade och Wifi och Netflix finns för den som vill underhålla sig med internet och tv. Du kan också hyra Playstation 4-spel.

Hemsida med mer info: www.klintvagenapartments.ax

Barnvänligt boende, Käringsund Resort & Conference

Ett havsnära boende med många aktiviteter som lämpar sig för unga äventyrare. Anläggningen ligger naturskönt i vackra Käringsund där delar av Saltkråkan spelades in på 1960-talet. Titta på filmen inför ditt besök och se om du känner igen dig!

Hemsida med mer info: www.karingsund.ax

Plaska loss i Mariebads pooler

En vattenrutschkana som får det att pirra i magen, snurriga virvlar och forsande vattenfall gör badhuset Mariebad i Mariehamn till en riktig barnfavorit. I bubbelpoolen, spaavdelningen och bastun njuter också de vuxna, och riktigt modiga besökare passar på att doppa sig i havet från Mariebads brygga.

Adress: Österleden 68, Mariehamn

Öppettider:

Måndag kl. 12-22
Tisdag – fredag kl. 10-22
Lördag – söndag kl. 10-18
Morgonsim 6-8 på tisdag-fredag

Passar: Alla åldrar.

Kötid: Ingen kötid.

Lokalens tips: Har du testat att doppa dig i en isvak någon gång? Vid Mariebad kan du vinterbada och värma dig i bastun efteråt!

Bästa selfiestället: Vattenrutschkanan och vattenkanonen.

Håll utkik efter: Spaavdelningen. Varför inte låta mamma eller pappa smita iväg på en behandling medan resten av familjen roar sig i badet?

Bebisanpassat: Det finns en separat småbarnsbassäng.

Hemsida med mer info: www.mariehamn.ax/idrott-fritid/idrottsanlaggningar/mariebad

Ta kommando över ett fartyg på Ålands sjöfartsmuseum

På Ålands sjöfartsmuseum får hela familjen leka på de sju haven. Klättra i stormasten, stuva last och ta kommando över sitt eget fartyg. Tillsammans kan barn och vuxna också gå på jakt efter skeppsråttan Rubys egna miniutställningar, finurligt gömda i små råtthål runtom hela museet. Och lekrummet ”Ruby och Havet” bjuder in till fantasifulla lekar på havsbotten bland hajar och bortglömda vrak.

Adress: Hamngatan 2, Mariehamn

Öppettider: Alla dagar kl. 11-16

Passar: Alla

Kötid: Ingen kötid

Lokalens tips: Du vet väl att du kan fira ditt barnkalas på Sjöfartsmuseet. Be mamma eller pappa att boka!

Bästa selfiestället: I barnrummet Ruby och havet där du kan leka både under och ovanför vattenytan.

Håll utkik efter: De finurliga råtthålen som skeppsråttan Ruby gömt på olika platser runtom i hela museet.

Bebisanpassat: Hissar och ramper gör det möjligt för barnvagnsförare att ta sig runt i hela museet. Även lekrummet har en hiss. Toaletter anpassade för alla och skötrum finns.

Hemsida med mer info: www.sjofartsmuseum.ax

Gå på upptäcksfärd i Kastelholms slott

Åh vad det är spännande att utforska alla vinklar och vrår i Kastelholms slott! Här kan barnen med hjälp av pussel och karta gå på skattjakt efter piratkistor och i den nya barnhörnan finns roliga leksaker och maskeradkläder så att barnen kan klä ut sig till kungligheter och riddare. Kom ihåg att ta en selfie vid den gyllene tavelramen som minne!

Adress: Kungsgårdsallén 5, Sund

Öppettider: Torsdag-söndag kl. 10-16 fram till den 3 november.

Passar: Barn i alla åldrar.

Kötid: Här behöver du sällan köa.

Lokalens tips: Passa på att besöka friluftsmuseet Jan Karlsgården som ligger alldeles intill slottet, där kan ni vandra runt i en mysig gammeldags miljö.

Bästa selfiestället: Med guldramen i barnhörnan!

Bebisanpassat: Slottet är otillgängligt för barnvagnar p.g.a. många höga trappor. Skötbord finns i de publika toaletterna vid Grindstugan på Jan Karlsgården.

Hemsida med mer info: www.kastelholm.ax

Mumsa på goda chips från Taffel Factory Shop

Åland har en egen chipsfabrik och i Taffel Factory Shop kan man köpa med sig spännande smaker hem. Förutom chips säljer butiken även söta godisar. Ta en selfie bredvid den stora ostbågsfiguren och håll utkik efter specialerbjudanden och lotterier som ordnas ibland.

Adress: 420 Sundsvägen, Godby

Öppettider:

Torsdag-lördag kl. 11-17.

Passar: Alla salt- och sötsugna.

Kötid: Du behöver sällan köa här.

Lokalens tips: I Taffel Factory Shop hittar du det mesta du kan behöva inför fredagsmyset, både sött och salt.

Bästa selfiestället: Bredvid den stora ostbågsfiguren.

Håll utkik efter: Specialerbjudanden och olika utlottningar i Taffel Factory Shop. Tidigare har man bland annat lottat ut en cykel och en aktivitetsklocka bland kunderna.

Bebisanpassat: Det finns en barnvagns- och rullstolsramp vid Taffel Factory Shop och på butikens stora terass går det bra att parkera barnvagnen. I fabriksbutiken finns en toalett som du kan låna.

Hemsida med mer info: www.taffel.fi

Njut av varma badtemperaturer oavsett väder i Ålands idrottscenter

I Ålands idrottscenter i Godby finns Ålands andra stora simanläggning. De minsta barnen trivs i den särskilda barnbassängen som är 0,4-0,8 meter djup och har 32 grader varmt vatten. I den större bassängen kan äldre barn och vuxna simma, och ibland ställs en mobil hinderbana fram som gör vattenleken extra äventyrlig. På Ålands idrottscenter har hela familjen en rolig vattendag, kom ihåg att ni kan föreviga den med en undervattenskamera som ni kan hyra från receptionen.

Adress: Bärvägen 5, Godby

Öppettider:

Vardagar kl. 9-22
Helger kl. 12-18

Passar: Alla, men barn under 8 år måste ha en ansvarsperson med sig.

Kötid: På vår hemsida hittar du bokningsläget i simhallen.

Lokalens tips: En utmärkt anläggning mitt på Åland som erbjuder både boende och aktiviteter. Vi kan vara din utgångspunkt under din Ålandsvistelse.

Bästa selfiestället: Simbassängen. Vi hyr ut undervattenskamera!

Håll utkik efter: Under helger och lov finns vår mobila hinderbana i motionsbassängen, testa den!

Bebisanpassat: Det finns en särskild barnbassäng, 0,4-0,8 meter djup med 32 grader varmt vatten.

Hemsida med mer info: www.idrottscenter.com

Besök Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum

Bygg en egen fyr, lös kluriga rebusar och ta dig runt i Ålands kulturhistoriska museum på jakt efter QR-koder så att du kan se åtta små filmer. På museet finns massor av aktiviteter att göra på egen hand eller tillsammans med vänner och familj. I Ålands konstmuseums barnrum kan barnen leta efter maskoten Busis och tillsammans med honom kan de sedan fundera och filosofera kring konsten i museet.

Adress: Storagatan 1, Mariehamn

Öppettider:

Tisdag-söndag kl. 11-17.
Torsdagar kl. 11-20.

Passar: Alla.

Kötid: Ingen.

Lokalens tips: Klimatanläggningen värmer under kyliga dagar.

Bästa selfiestället: Träffa Vargen som är gjord av gammalt skrot. Hur många nycklar hittar du i Vargen?

Håll utkik efter: Håll utkik efter Busis som har ett eget krypin i Konstmuseet, du kan leta efter både figurer och små tassmärken!

Bebisanpassat: Ramp vid entrén och en automatisk dörröppnare gör det lätt för barnvagnsförare att komma in. Skötbord finns och en sittvagn finns att låna. Möjlighet finns att värma barnmat i mikrovågsugn.

Hemsida med mer info: www.museum.ax

Tävla om en fin medalj när Åland Marathon & 1/2 Marathon ordnas

Den 26 oktober ordnas Åland Marathon & ½ Marathon och då finns det klasser som passar även unga löpare. Det finns ingen nedre åldersgräns för att delta, och det finns också kortare distanser som 5 och 10 kilometer. Alla deltagare får en fin medalj vid målgång. Foto: Heidi Ikäheimo

Tidpunkt: 26 oktober, tävlingen startar kl. 11.

Passar: Alla

Kötid: Ingen.

Arrangörens tips: Alla som anmäler sig senast 25 oktober är med i utlottningen av fina priser!

Bästa selfiestället: I målområdet med medaljen runt halsen.

Håll utkik efter: Servicepunkterna som finns vid varvnings-/mållinjen. Där finns vatten, sportdryck, saft, kaffe och tilltugg som kanebullar, bananer och godis.

Hemsida med mer info: www.alandmarathon.ax

Eckerö Linjen

I m/s Eckerös lekrum finns ett fint piratskepp där du kan leka under båtresan. Du kan också delta i en rolig och lite klurig tipsrunda. I taxfreebutiken hittar du både godis och roliga leksaker, och i fartygets restauranger finns många goda rätter som passar för barn. Alla under 18 år reser gratis och i bufférestaurangen äter barn i åldrarna 6-17 år för halva priset och barn under 6 år gratis. Hos Eckerö Linjen kan du få hjälp med att boka hela din Ålandssemester, resan, boendet och aktiviteterna!

Hemsida med mer info: www.eckerolinjen.se

Viking Line

Ta skeppskatten Ville Viking i tassen och båtresan blir ett roligt äventyr. Ombord på fartygen ordnas roliga barnaktiviteter, du kan leka i bollhavet och med Ville Vikings magiska armband får du drycker, glasspinne och en överraskningsgåva av skeppskatten. I bufférestaurangen äter alla barn under sex år gratis och övriga restauranger erbjuder de flesta rätterna i mindre och billigare barnportioner. Hos Viking Line kan du få hjälp med att boka hela din Ålandssemester, resan, boendet och aktiviteterna!

Hemsida med mer info: www.vikingline.se

Ålandsresor

Den lokala researrangören Ålandsresor vill gärna hjälpa till så att även de minsta får en underbar Ålandsvistelse. Kontakta företaget när du planerar din resa så får du hjälp att boka resa, boende och aktiviteter. Ålandsresor kan också hjälpa till när du vill boka en klassresa, lägerskola eller ett träningsläger på Åland.

Hemsida med mer info: www.alandsresor.fi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för barnfamiljer

Hitta fler aktiviteter och evenemang

Ett tips inför er höstresa till Åland är att hålla koll på Visit Ålands evenemangskalender. Där kan ni hitta fler roliga aktiviteter och evenemang!

Evenemangskalender