Näin rakennat hiekkakakun kuin ammattilainen

Kokosimme 8 vinkkiä, kuinka rakennat normaalia suuremman ja kestävämmän hiekkakakun.

 1. Kaikki alkaa suunnittelusta
  Miettikää koko perheen voimin, millainen olisi upea juhlahiekkakakku. Kuinka monta kerrosta siinä olisi, ja miten se koristellaan? Onko kakulla kenties joku teema. Kun ideat ovat koossa, kannattaa piirtää luonnos hiekkakakusta. Voitte tehdä piirroksen jälkeen vielä kakusta pienoismallin käyttämällä vaikkapa muovailuvahaa tai hiekkaa.
 2. Valitse paikka
  Hyvä paikka hiekkakakun rakentamiselle on hiekkalaatikko tai vaikkapa ranta, jossa on hienojakoista hiekkaa.
 3. Varaa oikeat tarvikkeet rakennustyötä varten
  Kestävä hiekkakakku rakennetaan muottien avulla. Yksinkertainen tapa tehdä muotti on ämpäri tai vesisaavi, josta poistetaan pohja (jätä pohjan poistaminen aikuiselle). Toki voitte käyttää myös vaikka kakkumuotteja, joissa ei ole pohjaa. Lisäksi rakentamista varten kannattaa varata lapioita, pikkuharja/pullasuti, muovinen veitsi, laastilapio/tasoitin, juntta (tai lapio, jolla saat juntattua hiekkaa) ja suihkepullo. Pillin avulla on helppo puhallella ylimääräiset hiekat pois kakun päältä. Varaa vettä rakentamista varten.
 4. Valmista vesi-liimaseos
  Jos haluat valmistaa oikein kestävän hiekkakakun, kannattaa valmistaa puuliimasta, kuten Erikeeperistä, ja vedestä 10-prosenttinen liuos (eli 1dl liimaa vesilitraa kohti). Laita seos suihkepulloon ja suihkuttele sitä aina valmistuneiden osien päälle.
 5. Hiekkakakku valmistuu alhaalta ylös junttaamalla
  Muotti täytetään hiekalla. Täydellinen hiekkakakku vaatii yhden ämpärin vettä kahdeksaa ämpärillistä kuivaa hiekkaa kohti. Junttaa hiekkaa, kun täytät muottia. Poista muotti, kun olet täyttänyt ja juntannut hiekan kiinni. Jatka toisten muottien kanssa, kunnes hiekkakakun runko on valmis.
 6. Muista pitää taukoja
  Hiekkakakun rakennus on kovaa työtä, joten muista pitää mehu- ja evästaukoja.
 7. Koristele kakku
  Hiekkakakun koristeluun sopivat esimerkiksi kukat, marjat, kivet ja risut. Voit myös käyttää lippuja ja erilaisia koristeita oman makusi mukaan. Muovisen veitsen avulla voit tehdä kakun pintaan myös erilaisia kuvioita.
 8. Nappaa kuva ja juhli
  Kun kakku on valmis, pitää sitä juhlistaa mehulla ja ehkäpä pienellä herkullakin. Muista ottaa kuva luomuksestasi ja pyydä vanhempaasi laittamaan se Instagramiin tunnuksilla #suomenupeinkakku #aland100 #hiekkakakkujensm