Åländska nyheter 2022

Många nya upplevelser väntar på dig som besöker Åland i sommar. Res med ett splitternytt fartyg, ta del av Åland 100-evenenmang och bo sedan i en lyxig strandsvit eller på ett mysigt B&B. På denna sida kan du läsa om några av sommarens nyheter på Åland. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

1. Åland firar 100 år av egensinne

Många spännande evenemang avlöste varandra redan ifjol, och massor av nya evenemang och kultur väntar alla ålandsbesökare också i år. Bland kommande evenemang finns musikalen Ålandskungen, en musik- och dansfestival, Ålands flaggas dag och det stora 100-årskalaset 9-12 juni.

Dessutom ska ett nytt besökscentrum invigas i Bomarsund. Vi hälsar hela världen välkommen att fira med oss, festen har bara börjat och fortsätter till årets slut!

2. Upplev lyxig svitsemester

Om du vill semestra på lite lyxigare vis kan du bo i den nya strandsviten på Käringsund Resort & Conference. Den moderna sviten med nordisk design har en hel glasvägg rakt mot inloppet till Käringsund och det öppna Ålands hav, egen terrass, bubbelpool samt utedusch.

Strandsviten ligger knappa 10 meter från strandlinjen. Det unika läget garanterar en utsikt över det vanliga och en upplevelse som ger en guldkant till din semester.

3. Bo på nytt B&B i ett historiskt sekelskifteshus

Det vackra sekelskifteshuset från 1897 i Hammarland har omvandlats till charmiga Susannes B&B. Själva huset har en spännande historia. Huset var tidigare en lanthandel och ett postkontor innan det förvandlades till en privatbostad och sedan det nyaste tillskottet bland Ålands B&Bs.

Det mysiga boendet erbjuder tre dubbelrum inredda i romantisk stil med stora, bekväma sängar och vackra sänghimlar. Utanför är Susannes B&B inramat med en vacker trädgård fylld med blommor och lummig växtlighet, så du kan njuta av frukosten i en rogivande omgivning.  

4. Skärgårdssemester i lantlig miljö på Brändö

På Brändö hittar du Borkenholm gård och boendet Brändö Bed & Bike, ett B&B med lantlig charm, omgiven av grönska och skärgårdsidyll.

De mysiga, hemtrevliga rummen erbjuder skön avrundning på dagen då man upptäckt den åländska skärgården och cyklat runt Brändö en hel dag. I den smakrika frukostbuffén hittar du gårdens egenodlade bär, frukt och grönsaker som ger en hållbar start på dagen före du fortsätter din färd.

5. Res till Åland med nya Viking Glory

Viking Lines nyaste passagerarfartyg Viking Glory startade sin trafik mellan Åbo och Stockholm i mars. Viking Line har länge jobbat med hållbarhet och miljöfrågor, och på Viking Glory märks detta bl.a. i utnyttjande av grön teknologi: Spillvärmen från motorerna omvandlas till el och spillkylan bidrar till att hålla kyldiskar och frys kalla.

Viking Glorys breda utbud på restauranger erbjuder något för alla smaker och du får njuta av den exklusiva maten med Östersjöns bästa vyer. Fartyget är specialdesignat för en kryssningsupplevelse utöver det vanliga – du kan förvänta dig nöjen som liveartister, roliga event och temaveckor, som kommer att ta din resa till Åland till en helt ny nivå.

6. Lolo’s Seaside café

På Lolo’s Seaside Café i Geta kan du njuta av god mat med härliga vyer över vattnet. Molnfria kvällar kan du förvänta dig vackra solnedgångar fyllda med varma toner och skärgårdens lugn.

Eftersom caféet ligger vid äppelgården Snäckö Frukt kan du också köpa med dig gårdens sortrena äppelmust, nyplockade äppel eller varför inte olika sylter och marmelader. Lolo’s Seaside Café når du med egen båt, bil eller cykel. Cykelfärjan M/S Silvana går mellan Skarpnåtö och Snäckö, som gör att Lolo’s Seaside Café blir en perfekt rastplats under cykelturen.

7. Kom nära fågellivet på ådsafari

Föreningen Ådans Vänner välkomnar dig med på en upplevelse där du på nära håll får uppleva de ruvande ådorna i ådkoloniet på Båtskär, ofta benämnt som Nyhamn. Båtturen till öarna söder om Mariehamn tar cirka 30 minuter.

På plats får du höra om holmarnas rika historia som lotsplats, gruva, fyr och numera vindkraftpark. Du får även djupdyka i historier om ådorna som häckar här, om projektet och om insatser Ådans Vänner har gjort för att de hotade ådorna och deras ungar skall överleva den farliga häckningsperioden. Den bästa tiden att se ruvande ådor är under maj månad.

8. Spela på en av Finlands bästa golfbanor

Ålands Golfklubbs Slottsbanan har i år placerats i den absoluta toppen av finländska golfbanor i en jämförelse gjord bland finländska golfare. Slottsbanan utsågs till Finlands bäst planerade golfbana och till Finlands näst vackraste bana.

I totalrankingen landade Slottsbanan på en mycket hedrande tredjeplats och Ålands Golfklubb har bevisat sig vara en av de mest omtyckta inhemska golfanläggningarna. I år har Ålands Golfklubb dessutom äran att stå värd för den internationella golftävlingen Ladies European Tour när Åland 100 Ladies Open spelas på Slottsbanan 1-3.9.2022.

9. Bomarsunds besökscenter

I juni öppnar ett nytt besökscenter intill de dramatiska resterna av vad som  en gång i tiden skulle bli Ålands mest magnifika byggnadsverk. Konstruktionen av Bomarsunds fästning pågick under första hälften av 1800-talet och den förstördes efter Slaget vid Bomarsund 1854.

Det nya besökscentret är byggd i modern stil som smakfullt smälter in i miljön och naturen. Där kommer du att få uppleva historien bakom Bomarsundsområdet i ljud och bild, för att sedan kunna besöka ruinerna och ta in den mäktiga bebyggelsen från första parkett. Allt finns på gångavstånd och i anslutning till området finns spännande och rikt illustrerade vandringsleder som lämpar sig för alla åldrar.

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

9 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer

19 POPULÄRA RESTAURANGER

Läs mer