Ålands ringväg – den norra linjen

Vad kan du uppleva längs Ålands ringväg i den nordöstra skärgården? Här hittar du inspiration och tips på vad som erbjuds längs ringvägens norra linje. Rutten startar på Brändö och går vidare västerut mot Kumlinge och Vårdö, den sista skärgårdskommunen innan man kommer till Sund på Ålands huvudö.

Brändö

Till Åva i Brändö, Ålands ringvägs nordöstra startpunkt, kommer man med färja från Gustavs i Åbolands skärgård. Från Åva fortsätter vägen genom skärgårdskommunen Brändö fram till färjfästet i Torsholma, en sträcka på 21 kilometer.

Ungefär på mitten av Brändö ligger skärgårdshotellet och restaurangen Gullvivan. Andra trevliga övernattningsalternativ är den gemytliga campingen och stugbyn Fisketorpet & Fågelvik på ön Korsö och det mysiga pensionatet Brändö Bike & Bed. En sevärdhet på Brändö är den vackra vita träkyrkan Sankt Jakobs kapell med en rik historia.

Till Torsholma kan man åka färja även från Houtskär. Färjan är avsedd för cyklister men den har ett par platser även för bilar.

Jurmo

Från Brändö kan man göra en avstickare till Jurmo, en vacker skärgårdsö där under sommaren finns en butik, café och matservering.

Vandrarhemmet i den gamla folkskolan har öppet året om och friluftsaktiviteter som fiske och sälsafari ordnas mot beställning. Jurmo är också känt för de lurviga highland cattle-korna som betar runt ön och hjälper till att hålla det vackra landskapet öppet.

Lappo

Från Torsholma går skärgårdsfärjan vidare till Lappo. Här kan man sommartid besöka Skärgårdsmuseet som har Östersjöns mest kompletta samling av allmogebåtar. Det finns också en vandringsled och en frisbeegolfbana.

Året om kan man övernatta på Pellas gästhem i den lilla bykärnan. Sommarrestaurangen Galeasen ligger i den mysiga gästhamnen med anslutning till en barnvänlig badstrand. 

Vill du ha en lugn stund för dig själv? Gå då upp längs stigen till den lilla stugan “and-rum”, där du kan njuta av tystnaden och den vackra havsutsikten oavsett väder och vind.

Kumlinge

Resan fortsätter med skärgårdsfärjan till Kumlinge. Där kan du till exempel besöka stenkyrkan Sankta Anna för att beundra de imponerande kalkmålningarna som täcker väggar och valv. Vid gästhamnen finns sommarrestaurangen Kastören och övernatta kan man till exempel på designhotellet Svalan. Sommartid kan du också göra en avstickare till Kumlinges grannö Bärö och äta en god måltid på restaurang Glada Laxen.

Gillar du att promenera i naturen? Då är Kumlingeåttan, en vandringsled med start i gästhamnen Remmarhamn en trevlig utflykt med varierande natur och en vacker utsiktsplats att rekommendera.

Visste du att skärgårdens enda apotek finns på Kumlinge? Passa på att handla plåster till skavsår eller annat du kan behöva på cykelsemestern.

Seglinge

Gör en avstickare från Kumlinge till den lilla ön Seglinge, där det bor ca 25 personer året om. På ön finns en av Ålands vackraste vandringsleder där du får njuta av varierande natur och se jättegrytor som har formats under istiden.

På ön finns dessutom en andelshandel och en gästhamn.

Enklinge

Från Kumlinge går skärgårdsfärjan vidare till Enklinge. Här kan du besöka museigården Hermas, det sista helt bevarade skärgårdshemmanet med anor från 1500-talet.

Folket på Hermas var fiskarbönder, som höll husdjur och odlade mark för eget behov. Man levde enligt självhushållningsprincipen på så vis att nästan allt så som mat, kläder, sängkläder, redskap och verktyg framställdes på gården. Hermas har öppet under sommaren.

På Enklinge finns även en mataffär och en trevlig gästbrygga för fritidsbåtar.

Vårdö

Nästa etapp med skärgårdsfärjan går från Enklinge till Vårdö. Här finns bland annat en vacker kyrka och flera intressanta museer, som sommaröppna Ålands skolmuseum och Lasse Erikssons fartygsmuseum. Sandösund Resort & Camping erbjuder övernattning året om och här ligger också höghöjdsbanan Flowpark. Där kan man också spela minigolf och hyra kajak. 

På Vårdö lönar det sig att cykla norrut längs den vackra Sandövägen. Där får du uppleva något ovanligt: vägen slutar mitt i havet! Fortsätt med färja vidare till Simskäla där romanserien om Stormskärs-Maja utspelar sig eller vänd om och njut av den vackra rutten en gång till! 

På vägen tillbaka kan man stanna och äta eller fika på den ljuvliga gårdsrestaurangen Kallas skärgård, vars lummiga trädgård är öppen för besökare. 

Efter att du utforskat allt Vårdö har att erbjuda fortsätter vägen mot Töftö på Vårdös västra sida. Från Vårdös norra färjfäste i Hummelvik till vajerfärjan i Töftö är avståndet elva kilometer.

Läs om den följande sträckan på den åländska ringvägen: fasta Åland.

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

9 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer

19 POPULÄRA RESTAURANGER

Läs mer