Den som färdas längs Ålands ringväg, som också ibland kallas skärgårdsvägen, får uppleva mycket. På vägen passerar man intressanta sevärdheter och natursköna platser, trevliga restauranger och caféer och när det är dags för en paus finns det många mysiga boenden att välja bland.

Ålands ringväg går över huvudön på Åland och vidare österut, dels genom den nordöstra skärgården och dels genom den sydöstra. Ruttalternativen är många men gemensamt är att man färdas längs vackra småvägar som ringlar fram över öar, broar och vägbankar och att färjan tar vid där vägen tar slut. 

Ålands ringväg passar bra för dig som är på cykelsemester och vill resa i egen takt. Avstånden är korta och du får massor av tillfällen att uppleva skärgårdens små och ännu oupptäckta smultronställen i lugn och ro.

Övernatta i skärgården

När du reser till Åland längs ringvägen från det finska fastlandet bör du boka minst en övernattning på någon av de åländska öarna längs rutten. På så sätt blir din resa förmånligare, och viktigast av allt, du får mer tid till att utforska skärgårdens pärlor och uppleva den sköna lugna stämningen.

Du kan naturligtvis börja din resa i vilken del av ringvägen som helst och uppleva skärgården i den riktning som passar dig bäst. Här presenteras den åländska ringvägen med början i Åva på Brändö och slutet på Kökar, alltså från norr till söder via Ålands huvudö.

 

Vill du veta mer om Ålands ringväg? Läs vanliga frågor om skärgårdsfärjorna och att resa till Åland längs ringvägen.

Ringvägen i tre etapper

Den norra linjen

Ålands ringväg har sin nordostligaste punkt i Åva på Brändö. Dit kommer du med skärgårdsfärja från Gustavs i Åbolands skärgård. Från Brändö ringlar vägen sig västerut via Kumlinge och Vårdö till Sund på fasta Åland.

Läs mer

Ålands huvudö

På Ålands huvudö går Ålands ringväg genom idyllisk landsbygd från Prästö i Sund genom Saltvik, Finström och Jomala till sjöfartsstaden Mariehamn. Från Mariehamn fortsätter rutten vidare i vackra skärgårdsmiljöer genom Lemland till Svinö i Lumparland.

Läs mer

Den södra linjen

I sydost fortsätter Ålands ringväg med färjeförbindelse från Svinö till Föglö, Sottunga och Kökar, tre skärgårdskommuner med vacker natur och intressanta sevärdheter. Från Kökar går ruttens sista etapp med färja till Korpo i Åbolands skärgård.

Läs mer

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

9 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer

19 POPULÄRA RESTAURANGER

Läs mer