Välkommen att fira Åland 100 med oss!

Egensinnet har varit vår livsluft i långt mer än hundra år, vi har bara aldrig firat det ordentligt förut. Det ska vi göra nu, under ett helt år från och med den 9 juni 2021.

Hela det åländska samhället, invånare, turister, organisationer, företag med flera deltar i firandet. Det kommer att finnas jubileumsaktiviteter av alla slag, något för alla smaker och alla åldrar. Musik och kultur i olika genrer och former, litteratur, föreläsningar, seminarier, middagar och kalas. 

Bland evenemangen finns en opera i Kulturföreningens Katrinas regi om häxprocesserna på Åland under 1600-talet, en maritim sommarfest i Mariehamn och ett nytt besökscentrum i Bomarsund som ska invigas. Under året kommer många fler spännande evenemang avlösa varandra. Vi hälsar hela världen välkommen att fira med oss, festen har bara börjat!

På sidan hittar du aktuella evenemang och händelser kopplade till firandet. Och vad betyder egentligen egensinne? Läs mer om det här.

Evenemang just nu

Konstpromenad i Mariehamn

Ta en promenad i Mariehamns stadskärna och upplev konst utomhus mitt i grönskande sommartid.

Skulpturutställning Mariehamns stadskärna

20 skulpturer i varierande storlek av svenska, finländska och åländska konstnärer i centrala Mariehamn 10 juni – 22 augusti 2021. Skulpturerna finns i vissa grön- och parkområden såsom Miramarplatsen och parken bakom Ålands konstmuseum kan man samla ett flertal verk men enskilda verk ska även placeras solitärt på centrala platser i centrum. Verk kan även komma att placeras inomhus.

 

Obscuras fotoutställning med åländska motiv 

Fotoklubbens medlemmar ställer ut sina verk på stadens Esplanad i Mariehamn mellan Ålands Sjöfartsmuseum och Sankt Görans kyrka. Utställningen pågår ett helt år, mellan 9 juni 2021 – 9 juni.

Jubileumsåret bjuder på konst och utställningar i varierande former

Är du intresserad av konst och historia? Under jubileumsåret kommer det finnas många utställningar inom temat Åland 100 år. Dessa inkluderar allt från konst till nostalgiska kulturhistoriska utställningar. Se alla utställningar som är aktuella 9 juni nedan.

16.30-20.00
Sommarutställning: Föglö export: Svågrarna Haddon och Warner
Ålands emmigrantinstitut
Föglö bibliotek

 

11.00-18.00
Ålands första riksdagsman (1924-1930)
Lappo UF/Skärgårdsmuseet
Lappo

 

10.00-17.00
Lars Lerin konstutställning
Ålands konstmuseum

 

10.00-17.00
Bland antenner och pistiller (åländsk natur)
Ålands kulturhistoriska museum 

 

11.00-16.00
Vernissage Versus Lux: Målningar av Veronica Österman
Önningebymuseet 

 

15.00-17.00
Vernissage ”Jag lever än – Livet som jag minns det” 
Ålands kulturhistoriska museum & LumparLab Teaterförening r.f.

 

11.00-16.00
Åland, vårt Åland – från Anders August Jansson till Kerttu Ekendahl
Önningebymuseet

 

17.00
Vernissage Sjömännens beskyddarinnor 
Felicia Lindbäck & Nordens Institut på Åland

Vackra toner i olika genrer under 100-årsfirandet

Aktuellt inom musik

Shantymusikalen: det blåser nordost
Sångföreningen Triolen r.f.

7 – 29 juli 2021 Musik i sommarkväll i Ålands skärgård
7 juli: 18:30-19:30 S:ta Anna Kyrka, Kumlinge
14 juli: 18:30-19:30 Brändö kyrka
24 juli: 18:00-19:00 S:ta Anna kyrka, Kökar
27 juli: 18:00-19:00 S:ta Maria Magdalena kyrka, Föglö
29 juli: 19:30-20:30 S:t Görans kyrka, Mariehamn

24 juli 2021 Musik på Kobba klintar – Ungdomar från Folkhälsan “Musik för alla”

22-25 juli 2022 1920-tals jazz
Jazzorkester Åland 100

21 september 2021
Åland och jazzen 100 år – Vladimir Schafranov hyllar självstyrelsen med klassisk jazz (Mariehamnsmuseet – miniatyrstaden)

Glädjen till livet finns i dansen – Åland dansar

Anta utmaningen och sprid glädje med dans och musik! Nordens institut på Åland (NIPÅ) har nöjet att presentera en helt nyskriven låt och dans, som vi hoppas att så många som möjligt vill lära sig under Åland100-året.

NIPÅ har tillsammans med Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist tagit fram ett helt nytt beat, med Sofia Eriksson på sång. Alla är unga, åländska, lovande förmågor. Till musiken har Erica Dunder gjort en koreografi med ett gäng härliga unga dunderdansare. Låten hoppas vi blir som en sorts signaturmelodi för hela jubileumsåret som ihop med dansen kommer att uppföras i flera olika sammanhang; på Självstyrelsedagen, Åland flaggas dag och andra speciella datum under jubileumsåret.

Dansen kommer även att fungera som en dansutmaning som vi hoppas att många tar sig an och vill göra som flash-mobs! Lär er stegen, dansa, filma och lägg ut i sociala medier med hashtaggarna #alanddansar #aland100. Koreografin är upplagd så att det finns en enklare version och en lite mer avancerad version, beroende på vad man vill anta för utmaning. 

Mer info finns på NIPÅs hemsida och här kan du även lyssna och titta på den officiella Åland100 låten och dansen: https://www.nipa.ax/sv/kalender/aland-dansar

Foto: Tinca Björke

Barnen bygger framtidens Åland – Mitt avtryck, tema för skolåret

Skolor och daghem uppmuntras att i verksamheten och undervisningen uppmärksamma firandet av Ålands hundra år som självstyrt landskap. Tillsammans ska barnen, eleverna och de studerande genomföra temabaserade lektioner, skapa utställningar, ordna fester och aktiviteter samt se filmer i anslutning till temat.

Förutom utbildningsenheternas egna firande finns det även möjlighet att uppmärksamma Åland 100 genom att delta i Mitt avtryck. Mitt avtryck är ett övergripande tema och riktar sig till barnomsorgsverksamheter, grundskolor och landskapets skolor samt till högskolan. Tanken med Mitt avtryck är att ge möjlighet för barn, elever och studerande att reflektera kring Åland 100 och samtidigt vara kreativa och få skapa.

Berätta om Ålands 100 år långa resa – Åland Skriver

Kreativt skrivande är en form av frihet. Därför tycker vi att Ålands autonoma resa, som pågått hela 100 år i 2022, bör firas just genom att skriva.

Skrivande kan vara ett sätt att reda ut tankarna, ge utlopp för känslorna, njuta av språket eller låta fantasin blomma – eller kanske man helt enkelt vill berätta en historia. Oberoende varför vi skriver bygger de nedskrivna orden en bro mellan oss och omvärlden genom att dokumentera något – en stund, ett minne, en tanke eller en känsla – innan det försvinner. Ord kan hjälpa oss att minnas, skapa eller ändra världen. Och även om ord också kan skilja människor åt, omfattas alla som skriver i nån mån av en och samma iver: att få någonting sagt.

Tillsammans med Åland 100 kommer Ålands Kulturdelegation och landskapets litteraturnämnd utlysa novelltävlingen Åland Skriver inom februari 2021. Tävlingen kommer att vara för alla ålänningar och personer med Ålandsanknytning som fyllt 18 år före 9.6.2022.

Här kan du se mer information om hur du deltar i skrivartävlingen >>

Vi hoppas att just du vill stärka vår åländska gemenskap och ge jubileumsåret ett lyft genom att skriva en novell!

Evenemang 2021

15-18.07 Operan Lisbeta

Kulturföreningen Katrinas regi om häxprocesserna på Åland under 1660-talet. Operan är en musikalisk fest där 1600-talets trolldomsanklagade kvinnor tar makten över hatretorikens logik. Till Ålands självstyrelses 100-årsjubileum ger kulturföreningen Katrina Lisbeta och hennes olyckssystrar röst genom en nyskriven, modern opera. Operan ges endast tre gånger, köp din biljett i tid!

Läs mer

22-25.07 Maritim sommarfest i Mariehamn

Upplev pulsen i sjöfartsstaden Mariehamn, ät gott och njut av den maritima stämningen och sång- och musikuppträdanden. Mariehamn är en sjöfartsstad av rang och en perfekt värd för en folkfest i sjöfartens tecken.

Läs mer

13.08 Kulturernas natt

Kulturernas natt arrangeras av Ålands Museum och sker samtidigt som Mariehamns stad och Emmaus firar kulturnatten. Kulturnatten är en stor folkfest i centrala Mariehamn där du kan ströva från scen till scen och ta del av musik, dans, konst, street art, konsthantverksförsäljning, litteratur, performance och utställningar.

Läs mer

28.8-1.9 ReGeneration Week

Ett hållbart samhälle kräver ökat samarbete över landsgränser och mellan olika generationer. Därför arbetar ReGeneration för att engagera unga i vår region att tillsammans skapa handlingsplaner som påverkar både lokalt och för hela regionen. Varje år samlas unga i ett toppmöte, som vanligen hålls i Mariehamn. Toppmötet är sätt att möta andra engagera unga. ReGeneration Week är en utökad version av rörelsens årliga toppmöte.

Läs mer

17-19.9 Skördefesten

Skördefesten är höstens höjdpunkt på Åland och den åländska matkulturens motor och bultande hjärta. Under tre härliga septemberdagar kan du njuta av den åländska landsbygden mitt i rikaste skördetid, lära dig om livet på landet, handla direkt från producenterna och äta fantastiskt god mat baserad på lokala och säsongsbaserade råvaror.

Läs mer

Utställningar

Är du intresserad av konst och historia? Under jubileumsåret kommer det finnas många utställningar inom temat Åland 100 år. Dessa inkluderar allt från konst till nostalgiska kulturhistoriska utställningar. Se alla utställningar som är aktuella under Åland 100 firandet på länken nedan.

Läs mer

Seminarium

Åland är en internationell inspirationskälla för fredlig konflikthantering vilket syns i de seminarium som arrangeras under jubileumsåret. Ett mål är att Åland genom jubiléet ska bli internationellt uppmärksammat som demokratins, fredens och hållbarhetens öar och förstärka Åland som mötesplats för freds- och klimatkonferenser men även andra internationella toppmöten. Läs om aktuella seminarier under jubileumsåret på länken nedan.

Läs mer

Utgiven Litteratur

Under 100-årsjubileet släpps också litteratur inom temat. Bland annat släpper Daniel Eriksson och Petter Lobråten sin bok ”Ett bildverk om Åland”, målet med boken är att hitta det vackra på vår ö och beskriva känslan att bo eller besöka Åland. Klicka på länken för att se en komplett lista på all utgiven litteratur under jubileumsåret.

Läs mer

Evenemang 2022

Januari

 • Musikal Ålandskungen

Februari

 • Musik för alla

Mars

 • Lantrådets mottagning (100 dagar kvar) 2 mars 2022
 • Kastelholmssamtal, Ålands Fredsinstitut 30 mars 2022

April

 • Ålands flaggas dag 24 april 2022

Maj

 • Fanny Sundström monolog 8 maj 2022
 • Bärkraftsmöte “Åland 100 edition” 8 maj 2022
 • Sjöfartens dag 12 maj 2022

Juni

 • Lagtingets officiella program med inbjudna gäster 9 juni  2022
 • Bomarsunds besökscentrum invigs 9 juni 2022
 • Prisutdelning skrivartävling 9 juni 2022
 • Operan Djävulsdansen nl Skarpans 10 juni 2022
 • Barn och Ungdomarnas dag 10 juni 2022
 • Föreningarnas och företagens aktivitetsdag 11 juni 2022
 • Gudstjänst, klockringning och blomläggning 12 juni 2022

#åland100