Välkommen att fira Åland 100 med oss!

Egensinnet har varit vår livsluft i långt mer än hundra år, vi har bara aldrig firat det ordentligt förut. Det ska vi göra nu, under ett helt år från och med den 9 juni 2021.

Hela det åländska samhället, invånare, turister, organisationer, företag med flera deltar i firandet. Det kommer att finnas jubileumsaktiviteter av alla slag, något för alla smaker och alla åldrar. Musik och kultur i olika genrer och former, litteratur, föreläsningar, seminarier, middagar och kalas.

Bland evenemangen finns en opera i Kulturföreningens Katrinas regi om häxprocesserna på Åland under 1600-talet, en maritim sommarfest i Mariehamn och ett nytt besökscentrum i Bomarsund som ska invigas. Under året kommer många fler spännande evenemang avlösa varandra. Vi hälsar hela världen välkommen att fira med oss, festen har bara börjat!

På sidan hittar du aktuella evenemang och händelser kopplade till firandet. Och vad betyder egentligen egensinne? Läs mer om det här.

Nominera Århundradets Åländska Maträtt

I samarbete med Åland100 arrangerar Landsbygdsutveckling, Åland omröstningen “Århundradets Åländsk Maträtt”. Vilken maträtt symboliserar Åland för dig? Är det pannkakan, julgäddan, mormors limpa eller något helt annat?

Nu vill vi gärna ha just DITT förslag och finns med vår nomineringslåda i Sjökvarteret under Skördefesten den 16-17.9 kl. 13-16. Det går bra att nominera endast en rätt eller ett helt recept. När du nominerar är du också med och tävlar om en Ålandskorg fylld med lokalproducerade delikatesser.

Vinner du korgen får du också gärna ta plats i juryn som fortsätter arbetet med att hitta Århundradets Åländska Maträtt. I juryn sitter bl.a. kocken Viktor Eriksson och Göta Alm-Ellingsworth, Martha och lektor i köksämnen vid Ålands Gymnasium.

Nomineringstiden pågår till och med den 31.10. Har du inte möjlighet att besöka oss i Sjökvarteret i helgen går det också bra att nominera en rätt eller ett recept via ett formulär. I november utser juryn finalisterna och i januari kommer allmänheten att få rösta fram Århundradets Åländska Maträtt. Det kommer också att tas fram ett recepthäfte med alla finalister – och vinnaren förstås. Detta kommer att vara klart till den 2.3.2022 då det är 100 dagar kvar till 100-årsdagen.

Klicka här för att komma till nomineringsformuläret.

Aktuellt evenemang: Nordiska litteraturveckan 15-21 november

Hyllning till åländsk litteratur - högläsning av Katrina och Pärlfiskaren

Nordiska litteraturveckan är en hyllning till högläsningen och den nordiska skönlitteraturen. Den äger rum en gång om året i november, då bibliotek, skolor och andra kulturinstitutioner arrangerar högläsning och program för barn och vuxna. Temat för Nordiska litteraturveckan 2021 är ”Drömmar och längtan i Norden” och i år läser hela Norden två åländska böcker: Karin Erlandssons Pärlfiskaren – den första i hennes hyllade fantasyserie för barn Legenden om ögonstenen – och den åländska klassikern Katrina av Sally Salminen.

Högläsningsevenemang under Nordiska litteraturveckan:

Kura Gryning: Nordiska litteraturveckans klassiska högläsningsevenemang för barn och unga hålls runtom på de åländska skolorna och förskolorna under veckan. Högläsning av Karin Erlandssons Pärlfiskaren. Dagtid.

Kura Skymning: Nordiska litteraturveckans klassiska högläsningsevenemang för vuxna hålls på de åländska biblioteken under veckan. Högläsning av Sally Salminens Katrina och musik. Kvällstid.

 • Måndag 15.11 kl. 18.00 Kura skymning Jomala bibliotek. Medverkande Karin Erlandsson, programvärd Carina Aaltonen, kommunstyrelsens viceordförande. Plats: Jomala bibliotek.
 • Måndag 15.11 kl. 19.00 Kura skymning Norra Åland. Högläsning med Matts Stenlund, Marcus Boman presenterar boken I AM och Jenny Carlstedt bjuder på sång. Plats: Vårdö Bönehus.
 • Torsdag 18.11 kl. 18.30 Högläsning och sång i pärlfiskarens tecken på Mariehamns stadsbibliotek: Niklas Lantz läser högt ut Karin Erlandssons Pärlfiskaren och en barnkör ledd av Fredrik Erlandsson sjunger sånger om Miranda och Syrsas äventyr. För mer information klicka här.

Mer info kommer inom kort.

 

Filmvisning Alma

Filmvisning Alma. Föreningen Norden Åland visar den isländska filmen “Alma” Nominerad till Nordiska rådets filmpris 2021.

En noiraktig hämndsaga blir en vacker kärlekshistoria, som kretsar kring processen genom vilken ett övergreppsoffer finner sin väg genom traumat. 16.11 kl. 20 Bio Savoy. Läs mer om Alma här.

Berättarkvällar på Stallhagen

Det åländska är i fokus under tre berättarkvällar på Pub Stallhagen. Under kvällarna kan du äta god mat medan du tar del av litteraturprogrammet. Berättarkonst tolkas ur ett brett perspektiv och tar sig an både muntlig och skriftlig tradition. Medverkar gör etablerade författare såväl som folkliga berättare.

Tidpunkter för berättarkvällarna: 

 • 17 november kl. 19.00 – Medverkande: Sherin Moussa och Doris Ingman.
 • 20 november kl. 19.00 – Medverkande: Sebastian Johans, Ulrika Gustafsson och Carina Karlsson.
 • 21 november kl. 19.00 – Medverkande: Mikaela Nyman, Janina Orlov, Aino Waller och Pauliina Oinonen.

Boka bord från kl. 18.00 och ta del av programmet från kl. 19.00. Du bokar bord på Pub Stallhagen: https://www.stallhagen.com/

Kulturpanel

Bibliotekets roll som kulturinstitution i en föränderlig vardag står i fokus under en kulturpanel på Alandica. Bland annat kommer förslaget till bibliotekspolitiskt program för Åland att presenteras med därpå fortsatt diskussion och reflektion över bibliotekens roll som bildnings- och demokratiförmedlare.

 • 19 november kl. 13.00 – Alandica auditorium.

Mer info kommer inom kort.

Soaré på Alandica - en kulturfest för alla!

Under en kväll firas åländsk och nordisk litteratur med en mängd olika kreativa uttryck och konstformer. Kvällen bjuder på panelsamtal, barnkör, dans och spännande tolkningar av och om litteratur.

Peter Hägerstrand ger smakprov på tonsatta åländska dikter, Johanna Grüssner sjunger jazzig litteraturtolkning, Lisa Schåman ger publiken genom sin dans ett empatiskt svar till litteraturen, och Fredrik Erlandsson är kvällens konferencier!

 • 19 november kl. 19.30 – Alandica foajé, Strandgatan 33.

Biljetter på alandica.ax. Håll utkik här på nipa.ax för mer information om kvällens program och biljettsläpp! https://www.nipa.ax/sv/kalender/soare

Åländsk bokmässa 2021

Den åländska bokmässan anordnas 20.11 kl. 11-15 på Alandica kultur & kongress.

Under temat “Att skriva är nödvändigt” lyfter bokmässan aktuell åländsk litteratur och åländskt skrivande. Jubileumsåret till ära vidgas perspektivet till hela seklet av självstyrelse. Scenprogrammet streamas och detaljer om programmet kommer inom kort.

 • 20 november kl. 11.00-15.00 – Alandica

Sagolika illustrationer visas på Mariehamns stadsbibliotek

Mariehamns stadsbibliotek ställer ut Ludwig Sandbackas illustrationer ur Karin och Frans Erlandssons bok Myter och fakta om pärlornas ursprung.

Myter och fakta om pärlornas ursprung är ett uppslagsverk över de arter som finns i Drottningriket, där böckerna i serien Legenden om ögonstenen utspelar sig. Här får vi veta hur roshajen ser ut, varför gormkrabban inte har några fiender och vilken växt som värmer en om man fallit i en isvak. Dessutom får vi veta hur dykarhuvan egentligen fungerar! I boken finns också sagor, myter, recept och sånger.

Utställningen visas på Mariehamns stadsbibliotek:
 •  2-28 november 2021.
För mer information klicka här.

Flåt!? 'Nordisk åländska'

Finns det ord och uttryck som vi Åland betraktar som typiskt åländska, men som lika naturligt finns i Värmland eller på Island? Kan orden rent av visa hur olika delar av Norden hör ihop? Varmt välkommen till Nordens institut på Åland (NIPÅ) och utställningen ”Nordisk åländska” med Ralf Svenblads ord och Amanda Valkonens illustrationer. En underbar utställning för både barn och vuxna!

Vid utställningen utlovas en blandning av kända och mindre kända uttryck, och en hel del aha-upplevelser för gammal som ung. Orden väcks till liv genom fantastiska illustrationer i stora format och skapar en känsla av att kliva in i en sagovärld med inspiration från folkkonst. Barngrupper är särskilt välkomna – kontakta gärna NIPÅ för att boka tid. Utställningen visas 9.11-16.12 i samband med den Nordiska litteraturveckan i november 2021.

För mer information klicka här.

 

Evenemang 2021

20.10-23-10 Historien i nytt ljus

För att fira 100 år som fredens öar den 20 oktober 2021 arrangerar Åland 100 tillsammans med Ålands lagting ljusshowen "Historien i nytt ljus". Premiären är onsdag den 20 oktober kl. 22.30 varefter man kan se ljusshowen under dygnets mörka timmar fram till 8.30 på torsdagen. Därefter visas showen nattligen mellan kl. 19.00-8.30 med avslutning på lördag den 23 oktober kl. 23.30. Plats: Lagtingets nya vita västra fasad och självstyrelseparken.

6.11 Svenska dagen

I år firas Svenska dagens huvudfest i Mariehamn, i Alandica, för att uppmärksamma Ålands 100-årsjubileum. Festen direktsänds i Yle Fem och på Yle Arenan den 6 november med start kl. 18.00. Som arrangör står Folktinget. Speciellt för i år är utdelningen av specialpriset ”Ålandsambassadör”.

Läs mer

15-21.11 Nordiska litteraturveckan

Nordiska litteraturveckan lyfter i år åländsk litteratur och berättartradition. Novemberveckan bjuder på ett fullspäckat program med allt från högläsning, utställningar, berättarkvällar, film, kulturpanel och soaré - litteraturveckans fest! Mer info och program kommer inom kort.

8-9.1 Hackathon

Vid årssiftet samlas åländska ungdomar mellan 15 till 25 år för att medverka i hackathonet ”Silicon Islands by Kodarklubben” där Åland 100 finns med som tema. Med hjälp av ungdomarnas egna kunskaper inom programmering, design, agila metoder och kreativitet ska de, uppdelade i teams, praktiskt försöka lösa ett gemensamt problem. Mentorer kommer vara på plats som stöd. I slutet av hackathonet presenteras de olika lösningarna i form av mjukvarulösningar som t.ex. appar eller webbsidor och en jury väljer ut de bästa förslagen som sedan vinner priser.

Läs mer

22.1 & 26-29.1 Musikalen Ålandskungen

Musikalen Ålandskungen kommer att handla om Julius Sundblom och de historiska händelserna kring självstyrelsen. Handlingen inleds med Sundbloms landsförvisning i början av 1900-talet och avslutas när statyn över honom reses i slutet av 1940-talet. Musikalen bjuder på musik i olika genrer: folkmusik, nationalromantik, jazz, finsk tango och en hel del svulstig musikalpop. Totalt ges fem föreställningar på Alandica, Ålandskungen förverkligas av manusförfattaren Dag Thelander, kompositören Per Wickström och regissör Arn-Henrik Blomqvist.

4-6.2 Musik- och dansfestival

Upplev en åländsk musik och dansfestival 4-6 februari i Alandica. Syftet med festivalen är att visa upp åländsk musik och dansverksamhet i sin bredd: pop, rock, jazz, klassiskt, kör, folkmusik och dans i olika former visas upp. Målet är att festivalen ska bli ett av vinterns största kulturevenemang. Evenemanget produceras av Zevents i samarbete med PR-Media.ax och Festmagasinet.

Seminarium

Åland är en internationell inspirationskälla för fredlig konflikthantering vilket syns i de seminarium som arrangeras under jubileumsåret. Ett mål är att Åland genom jubiléet ska bli internationellt uppmärksammat som demokratins, fredens och hållbarhetens öar och förstärka Åland som mötesplats för freds- och klimatkonferenser men även andra internationella toppmöten. Läs om aktuella seminarier under jubileumsåret på länken nedan.

Läs mer

Utställningar

Är du intresserad av konst och historia? Under jubileumsåret kommer det finnas många utställningar inom temat Åland 100 år. Dessa inkluderar allt från konst till nostalgiska kulturhistoriska utställningar. Se alla utställningar som är aktuella under Åland 100 firandet på länken nedan.

Läs mer

Utgiven Litteratur

Under 100-årsjubileet släpps också litteratur inom temat. Bland annat släpper Daniel Eriksson och Petter Lobråten sin bok ”Ett bildverk om Åland”, målet med boken är att hitta det vackra på vår ö och beskriva känslan att bo eller besöka Åland. Klicka på länken för att se en komplett lista på all utgiven litteratur under jubileumsåret.

Läs mer

Projekt som pågår hela jubileumsåret

Berätta om Ålands 100 år långa resa – Åland Skriver

Kreativt skrivande är en form av frihet. Därför tycker vi att Ålands autonoma resa, som pågått hela 100 år i 2022, bör firas just genom att skriva.

Skrivande kan vara ett sätt att reda ut tankarna, ge utlopp för känslorna, njuta av språket eller låta fantasin blomma – eller kanske man helt enkelt vill berätta en historia. Oberoende varför vi skriver bygger de nedskrivna orden en bro mellan oss och omvärlden genom att dokumentera något – en stund, ett minne, en tanke eller en känsla – innan det försvinner. Ord kan hjälpa oss att minnas, skapa eller ändra världen. Och även om ord också kan skilja människor åt, omfattas alla som skriver i nån mån av en och samma iver: att få någonting sagt.

Tillsammans med Åland 100 kommer Ålands Kulturdelegation och landskapets litteraturnämnd utlysa novelltävlingen Åland Skriver inom februari 2021. Tävlingen kommer att vara för alla ålänningar och personer med Ålandsanknytning som fyllt 18 år före 9.6.2022.

Här kan du se mer information om hur du deltar i skrivartävlingen >>

Vi hoppas att just du vill stärka vår åländska gemenskap och ge jubileumsåret ett lyft genom att skriva en novell!

Glädjen till livet finns i dansen – Åland dansar

Anta utmaningen och sprid glädje med dans och musik! Nordens institut på Åland (NIPÅ) har nöjet att presentera en helt nyskriven låt och dans, som vi hoppas att så många som möjligt vill lära sig under Åland100-året.

NIPÅ har tillsammans med Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist tagit fram ett helt nytt beat, med Sofia Eriksson på sång. Alla är unga, åländska, lovande förmågor. Till musiken har Erica Dunder gjort en koreografi med ett gäng härliga unga dunderdansare. Låten hoppas vi blir som en sorts signaturmelodi för hela jubileumsåret som ihop med dansen kommer att uppföras i flera olika sammanhang; på Självstyrelsedagen, Åland flaggas dag och andra speciella datum under jubileumsåret.

Dansen kommer även att fungera som en dansutmaning som vi hoppas att många tar sig an och vill göra som flash-mobs! Lär er stegen, dansa, filma och lägg ut i sociala medier med hashtaggarna #alanddansar #aland100. Koreografin är upplagd så att det finns en enklare version och en lite mer avancerad version, beroende på vad man vill anta för utmaning. 

Mer info finns på NIPÅs hemsida och här kan du även lyssna och titta på den officiella Åland100 låten och dansen: https://www.nipa.ax/sv/kalender/aland-dansar

Foto: Tinca Björke

Barnen bygger framtidens Åland – Mitt avtryck, tema för skolåret

Skolor och daghem uppmuntras att i verksamheten och undervisningen uppmärksamma firandet av Ålands hundra år som självstyrt landskap. Tillsammans ska barnen, eleverna och de studerande genomföra temabaserade lektioner, skapa utställningar, ordna fester och aktiviteter samt se filmer i anslutning till temat.

Förutom utbildningsenheternas egna firande finns det även möjlighet att uppmärksamma Åland 100 genom att delta i Mitt avtryck. Mitt avtryck är ett övergripande tema och riktar sig till barnomsorgsverksamheter, grundskolor och landskapets skolor samt till högskolan. Tanken med Mitt avtryck är att ge möjlighet för barn, elever och studerande att reflektera kring Åland 100 och samtidigt vara kreativa och få skapa.

Evenemang 2022

Januari

 • Musikal Ålandskungen

Februari

 • Musik- och dansfestival

Mars

 • Lantrådets mottagning (100 dagar kvar) 2 mars 2022
 • Kastelholmssamtal, Ålands Fredsinstitut 30 mars 2022

April

 • Ålands flaggas dag 24 april 2022

Maj

 • Fanny Sundström monolog 8 maj 2022
 • Bärkraftsmöte “Åland 100 edition” 8 maj 2022
 • Sjöfartens dag 12 maj 2022

Juni

 • Lagtingets officiella program med inbjudna gäster 9 juni  2022
 • Bomarsunds besökscentrum invigs 9 juni 2022
 • Prisutdelning skrivartävling 9 juni 2022
 • Operan Djävulsdansen nl Skarpans 10 juni 2022
 • Barn och Ungdomarnas dag 10 juni 2022
 • Föreningarnas och företagens aktivitetsdag 11 juni 2022
 • Gudstjänst, klockringning och blomläggning 12 juni 2022

#åland100