Vandra lång led eller kort stig

Det finns totalt fler än 30 nyrustade vandringsleder och naturstigar på Åland. Lederna är mellan 10 och 60 kilometer långa och stigarna mellan en och åtta kilometer. Dessutom går S:t Olofs sjöled, den första pilgrimsleden i skärgårdsmiljö, över Åland.

Åland bjuder på varierande natur där omgivningen snabbt växlar från öde skog till fornminnen och kulturbebyggelse eller ljuvliga havsutsikt. 

På vandringslederna och naturstigarna får du bekanta dig med Ålands natur som innehåller allt från lummiga lövängar till karga skogar av martallar. Genom att vandra får du upptäcka naturen i egen takt. Det lönar sig att välja rutt efter din egen kondition.

Snör på dig bekväma skor, fyll en vattenflaska och upptäck den vackra skärgårdsnaturen till fots. Till de längre stigarna och lederna lönar det sig också att packa med matsäck eftersom det finns många vackra platser där man kan ta en paus. Längs vissa rutter finns det utsiktstorn med vidsträckta vyer. 

Det går bra att plocka bär och svamp längs stigarna men lämna aldrig skräp eller andra spår efter dig.

Naturstigar

Naturstigarna är mellan en och åtta kilometer långa och går i terräng som är lätta eller medelsvåra. Ingen speciell utrustning behövs, men ibland kan det vara blött i markerna, så vattentäta skor är att rekommendera. Flera av naturstigarna ligger i naturreservat.

Med hjälp av den digitala kartan får du information om sträckan och servicen längs med vandringsstigen.

Vandringsleder

Vandringslederna på Åland, som är tre stycken, är 10 till 60 kilometer långa. De går oftast i lätt eller medelsvår terräng, men stigen är ofta ojämn och berget kan vara halt. Lederna går igenom flera olika kommuner på Åland.

Lemlandsleden är ca 25 km lång och sträcker sig från Lemströms kanal till Lumparsund. Sadelinleden är totalt 60 km lång och går från Hammarland till Geta via Finström. Leden är möjlig att dela upp i olika etapper.

 

S:t Olofs sjöled

S:t Olofs sjöled är den första pilgrimsleden i världen som går genom en skärgård. Leden sträcker sig från Åbo domkyrka i Finland genom den åländska skärgården och över fasta Åland till Sverige, där den ansluter till Vikingaleden, Helgonleden och Stråsjöleden. Från Sverige tar S:t Olavsleden dig vidare till Trondheim, i Norge.

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

9 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer

19 POPULÄRA RESTAURANGER

Läs mer