Med kajak till smultronställena

När du kör båt måste du känna till vatten där du kör, men med kajak kan du upptäcka nya vägar och smultronställen utan att behöva bry dig om farleder och grund. För mindre erfarna paddlare rekommenderas kortare turer inomskärs och i skyddade vikar, medan mer erfarna paddlare njuter av turer till ytterskärgården.

Med kajak glider du nästintill ljudlöst på vattnet och kommer nära det rika fågellivet. Du kommer nära vattnet och ser omgivningen i en ny perspektiv. När du paddlar behöver du inte bry dig om grund utan kommer till platser som kanske inte går att nå med båt.

När kajaken glider sakta framåt hinner du ta in alla ljud, dofter och se alla detaljer omkring dig och du kommer lätt in i en annan sinnesstämning – när du paddlar är du i nuet och i bästa fall kan upplevelsen bli rent av meditativ.  

Innan du beger dig på längre turer är det viktigt att du har kunskaper och rätt utrustning. En färdplan, karta och koll på väder och vindar är ett måste, och det är alltid bra att berätta för någon vart du tänker åka. Med ett vattentätt förpackat klädbyte liksom mat, dryck och solskydd kommer du att vara redo för en heldag ute på utflykt. 

En erfaren medpaddlare eller guide är också bra att ha med. Att paddla tillsammans med andra ger i första hand trygghet men det är också roligt att ha med någon som sällskap och någon att dela upplevelsen med. 

Du kan också göra kortare turer och strandhugg med egen fika, eller ta med råvaror och friluftskök och tillred dagens mat ute i naturen. Allt smakar så mycket bättre på sjön än hemma! 

Mat och naturupplevelser hör ihop, men elda aldrig på klipporna eller lämna sopor efter dig. Om du vill göra det riktigt enkelt för dig kan du paddla till en servering och stanna till på kaffe eller lunch. 

10 PLATSER DU INTE FÅR MISSA

Läs mer

9 ÅLÄNDSKA NYHETER

Läs mer

19 POPULÄRA RESTAURANGER

Läs mer