Hitta din hemstads äppelträd på Åland

Ålands självstyrelse firar sitt 100-årsjubileum den 9 juni 2022. Det vill vi fira med hela Finland och ger därför ett eget äppelträd i gåva för var och en av Finlands 106 städer. Från och med i vår har alltså varje finsk stad ett eget namngivet äppelträd på vackra Åland.

Äppelträden är landskapet Ålands 100-årsgåva till alla finländare. Att ge just äppelträd som gåva är ganska naturligt – nämligen 70 % av alla inhemska äpplen produceras på Åland.

Kom och se din hemstads äppelträd på äppelgården Öfvergårds i Tjudö under sommaren eller hösten. 

Ålands självstyrelse 100 år

Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022 men firandet startas redan ett år tidigare. Under jubileumsåret kommer det ordnas spännande evenemang, bl. a. en nyskriven opera och Skördefest. Hela Finland är välkommen att fira med oss!

Läs mer

Välkommen till gården Öfvergårds

De finländska städernas äppelträd växer på den idylliska äppelgården Öfvergårds i Tjudö, som ligger endast en kort bilväg från Mariehamn. Träden sköts av företagarparet Anna och Jan Alm, som önskar alla besökare välkomna till sin gård.

Läs mer

Sätt Åland på tallriken

Maten är en hjärtesak för ålänningar. Här lever vi enligt säsong och med respekt för naturen. Nästan all mat tillverkas för hand. Kom och upplev åländska smaker på våra restauranger eller besök lokala matproducenter.

Gör en smakresa på Åland

Ååå, vilken skärgårdsidyll och vilken fest!

Blommande äppelodlingar på våren är en syn som man inte vill missa. Träden är vackra så klart även på sommaren då många olika evenemang ordnas runtom på Åland.

Äppelsäsongen når sin höjdpunkt 17–19.9.2021, när hela Åland firar den årliga Skördefesten. Kom och plocka frukt från din hemstads äppelträd!

Äppelträden fortsätter att växa och utvecklas även efter jubileumsåret – precis som samarbetet mellan Åland och städerna i Finland.

Du är välkommen att fira med oss. Hoppas vi ses på Åland i år!